Bazı-2-sübstitüe 1-H-fenantroimidazol bileşiklerinin mutajenik etkilerinin araştırılması
An investigation on the mutagenic effects of some 2-substitue 1-H-fenantro (9,10-d) imidazole compounds
- Tez No: 68970
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ames Test, Mutajenite Testleri, Fenantroimidazol, Ames Assays, Mutagenity Tests, Fenantroimidazole
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, ilaç öncül maddesi olarak hazırlanan 2-Sübstitüe İH-Fenantro [9,10-d] imidazol' ün 5 ayrı türevinin mutajenik etkileri, Salmonella typhimurium' un çerçeve kayması mutasyonuna sahip iki susu olan TA 97 ve TA 98' de, Ames / Salmonella / Mikrozom test yöntemiyle araştırılmıştır. Bunun için her iki suş mikrozomal enzimler içeren metabolik aktivasyon (S9) varlığında ve yokluğunda, her bir test maddesinin 5 ayrı dozu ile iki bağımsız paralel deneyde test edilmiştir. S9 yokluğunda pozitif kontrol olarak TA 97 için Sodyum azid, TA 98 için 4-nitro-o- fenilendiamin, S9 varlığında ise her iki suş için 2-Aminofluorene kullanılmıştır. Negatif kontrol olarak ise çözücü DMSO ve spontan kontrol grupları kullanılmıştır. Test sonuçları iki deneyin ortalaması alınarak değerlendirilmiş ve pozitif ve negatif kontrol grupları ile karşılaştırılmıştır. Buna göre test maddelerinden 2-metil-fenantroimidazol ve fenantroimidazol' ün yanlızca S9 varlığında mutajenik aktiviteye sahip olduğu, diğer 3 türevin ise mutajenik aktivite göstermediği bulunmuştur. Gözlenen mutajenik etkinin metabolik aktivasyona bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, mutagenic effects of five different derivates of 2-Sübstitüe 1H- fenantro [9,10-d] imidazoles prepared premise of drug were investigated using Salmonella typhimuriwn TA 97 and TA 98 containing frameshift mutation with Ames assay. Therefore, both test strains were tested in the absence or presence of S9 metabolic activation, for five different doses of each test substances in two parallel independent experiments. Results were evaluated by calculating avarage of two experiments. At the absence of S9, Sodyum Azid was used as a positive control for TA 97, 4-Nitro-o-Fenilendiamin was used for T A 98. At the presence of S9, 2- Aminofiuorene was used as a positive control for both test strains. Solvent Dimetyl sulphoxyd (DMSO) and spontan control groups were used as a negative control. Results of experiments were compared with positive and negative control groups data. So that 2-Metil-Fenantroimidazole and Fenantroimidazole were found to have mutagenic activation only in the presence of S9 but other three derivatives show mutagenic effects. This mutagenic effect observed may be depend on the metabolic activation.