Bazı (1,4,9,12) tetraazasiklohekzadesin türevlerinin kompleks çalışmaları
Metal complexes of some (1,4,9,12) tetraazacyclohekzedecine derivatives works
  1. Tez No: 68971
  2. Yazar: DİLEK BAŞARANER ELMALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVİN KANIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ligand, metal, kompleks, bileşim oranı, kararlılık sabiti, Ligand, metal, complex, mol ratio, stability constant
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI [ 1, 4, 9, 12 ] TETRAAZASİKLOHEKZADESİN TÜREVLERİNİN KOMPLEKS ÇALIŞMALARI DİLEK BAŞARANER ELMALI Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Nevin KANIŞKAN 1998, Sayfa 61 Bu çalışmada biyolojik aktiflikleri söz konusu olan ve halkada dört dönor azot atomu içeren siklohekzadesin bileşiklerin metal kompleksi yapabilme yetenekleri incelenmiştir. [1, 4, 9, 12] Tetraazasiklohekzadesin türevlerinin Cu(II) ve Co(II) komplekslerinin ligand/metal oranlan ve kararlılık sabitleri Job ve Mol Oranı yöntemleri kullanılarak tayin edildi. MCL-9 ve MCL-22 ligandlarının Cu(II) ve Co(II) komplekslerinin oluştuğu ancak MCL-2, MCL-3, MCL-21 ligandlarının bu yöntemlerle kompleks oluşturmadığı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis METAL COMPLEXES OF SOME [ 1, 4, 9, 12 ] TETRAAZACYCLOHEKZEDECINE DERIVATIVES WORKS DİLEK BAŞARANER ELMALI Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemistry Program Supervisor: Asst.Prof.Dr. Nevin Kanışkan 1998, Page 61 In this work the metal complex formation abilities of some biologically active molecules of which has four donour nitrogen atoms in their cyclohexadecine ring were searched. The Job and Mol Ratio methods were used to determine the Ligand/ Metal ratio and stability constant of Cu(II) and Co(II) complexes of [1, 4, 9, 12] tetraazacyclohexadecine derivates. Cu(II) and Co(II) complexes of MCL-9 and MCL-22 were formed but the complexes of MCL-2, MCL-3 and MCL-21 were not formed by this method.