İş tatmininin örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlığa etkisi: Buna yönelik bir araştırma
The effect of job satisfaction on organizational commitment and organizational citizenship and a research on this
  1. Tez No: 667238
  2. Yazar: MEHMET ŞAH KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMİYE TÜLİN İRGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Organizational Citizenship Behavior
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı; çalışanların iş tatmini, örgütsel bağlılığı ve örgütsel vatandaşlık davranışlarının hangi düzeyde olduğunu ve iş tatmininin örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde hangi düzeyde etkili olduğunu incelemektir. Çalışma, Ocak-Temmuz 2020 döneminde İstanbul ili Avrupa yakasında faaliyet sürdüren özel bir eğitim kurumunun 303 çalışanının katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler; kişisel bilgi formu, Minnesota İş Tatmini Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği'nden oluşan bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma verileri SPSS 24.0 istatistik programı ile analiz edilmiş, verilerin analizinde faktör, güvenilirlik, betimleyici istatistikler, korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre çalışanların iş tatmini ile ÖVD düzeyi yüksek, örgütsel bağlılıkları ise orta düzeydedir. Çalışanların işe yönelik içsel ve dışsal tatmininin örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde istatiksel olarak anlamlı ve pozitif etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Her iki değişken üzerinde dışsal tatmin içsel tatmine kıyasla daha etkilidir. Araştırmada elde edilen sonuçlar ışığında, uygulayıcılar ve araştırmacılar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of employees' job satisfaction, organizational commitment and organizational citizenship behaviors and to examine the relationship between job satisfaction and organizational commitment and organizational citizenship behavior. The research was carried out between January-July 2020 with the participation of 303 employees of a private educational institution working in the European side of Istanbul province. İn the study research data was obtained through a questionnaire consisting of four parts: personal information form, Minnesota Job Satisfaction Scale, The Organizational Commitment Scale and The Organizational Citizenship Behavior Scale. Factor, reliability, descriptive statistics, correlation and multiple linear regression analysis were applied in the analysis of the data. According to the research results, job satisfaction and organizational behaviour level of the employees is high and organizational commitment level is moderate. Internal and external satisfaction of the employees has a statistically significant and positive effect on organizational commitment and organizational citizenship behavior. However external satisfaction is more effective on both variables than internal satisfaction. In the light of the results of the study, suggestions were put forward for the practitioners and researchers.