The role of different vocabulary teaching strategies in vocabulary development of young learners
Genç öğrencilerin kelime gelişiminde farklı kelime stratejilerinin rolü
  1. Tez No: 689841
  2. Yazar: DUHAN NURDAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ KÖMÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: küçük yaş grubu öğrenciler, kelime öğretimi, anlamsal, konusal, bağlantısız, kelime grupları, anında ve gecikmeli hatırlama testleri, young learners, vocabulary teaching, semantic, thematic and unrelated vocabulary clusters, immediate and delayed recall tests
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Kelime öğrenme, yabancı dil öğreniminin ve öğretiminin temel bir parçası olduğu için dil eğitiminde ve yabancı dil öğrenen kişiler için de önemli bir rol oynamaktadır. Kelime bilgisi, ikinci dil veya yabancı dil öğrenenler için düzenli olarak birincil bir araç olarak görülmektedir, çünkü yabancı bir dildeki sınırlı kelime bilgisi anlamlı iletişimi engellemektedir (Schmitt, 2000). Literatürde kelime öğretme/öğrenme stratejileri üzerine pek çok araştırma bulunmaktadır. Kelime öğretiminin etkisini arttırmak ve öğrencilerin istenen başarıya ulaşmalarını sağlamak için, kelime öğretimi ilkelerinin belirli yönlerinin geçerliliği hakkında her zaman önemli tartışmalar vardır. Özellikle, ikinci dil sözcük alanı araştırmacıları arasında yeni L2 kelime ögelerinin anlamsal kümeler, tematik kümeler veya bağlantısız kümeler halinde öğretilmesi gerekip gerekmediği ciddi tartışmaların konusu olmuştur. Bu nedenle, bu çalışma hedef kelimelerin farklı kelime kümelerinde sunulmasının genç öğrencilerin kelime gelişimi üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Kelime haznesi gelişimi için üç farklı kelime seti (anlamsal, tematik ve bağlantısız) düzenlenmiştir. Bu çalışma 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar döneminde nicel bir araştırma deseni kullanılarak yürütülmüştür ve 50 ilkokul 3. sınıf öğrencisinden nicel veriler toplanmıştır. Veri toplama süreci üç haftalık bir dönemi kapsamıştır. Hedef kelime gruplarını seçtikten sonra, katılımcılar ilk talimattan hemen sonra, anında hatırlama testini tamamlamışlardır. Çalışmada gecikmeli bir hatırlama testi ile biten üç gözden geçirme dersi düzenlenmiştir. Tüm bu süreç, talimat, anında hatırlama testi, gözden geçirme dersleri ve gecikmeli hatırlama testi, aynı işlemdeki her kelime kümesi için tekrarlanmıştır. Verilerin analizi için istatistiksel analiz programının IBM SPSS 25.0 versiyonu kullanılmıştır. Bunu yaparken, özellikle tanımlayıcı istatistikler (örneğin, yüzde, standart sapma, ortalama ve sayı) gerçekleştirilmiştir. Kısa ve uzun süreli kelimeleri akılda tutmada, üç kelime grubu arasındaki varyansı ortaya çıkarmak amacıyla parametrik olmayan ilişkili örneklem Wilcoxon Testi kullanılmıştır. Bulgular, kelime kümeleri arasında L2 kelime öğrenme etkililiğinde önemli bir fark olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlar, öğrencilerin tematik kelime kümesiyle öğrenmede zorlanmalarına rağmen, anlamsal ve bağlantısız kelime gruplarını kavramada bu durumun gözlenmediğini göstermiştir. Bulgularla ilgili olarak, gözden geçirme dersleri yoluyla alıştırma yapmanın faydaları, gecikmeli hatırlama testlerinde de görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Vocabulary learning plays an important role in language education and for foreign language learners, since it is a fundamental part of foreign language learning and teaching. Knowledge of vocabulary is regularly seen as a primary instrument for second or foreign language learners because a restricted vocabulary in a second language hinders meaningful communication (Schmitt, 2000). In the literature, many studies on the strategies for teaching/learning vocabulary can be found. In order to improve the impact of vocabulary instruction and obtain desired learners' outcomes, there is always considerable debate about the validity of certain aspects of vocabulary teaching principles. In particular, whether new L2 vocabulary items ought to be taught in semantic sets, thematic sets, or unrelated sets is a subject of serious discussion among L2 lexical researchers. For this reason, the present study aimed to explore the impact of presenting target words in different vocabulary clusters on the vocabulary development of young learners. For vocabulary development, three different vocabulary sets (semantic, thematic, and unrelated) were organized. In this study, a quantitative research method was carried out in the spring term of the 2020-2021 education year, and quantitative data was collected from 50 students in 3rd grade primary school. The data collection process covered a period of four weeks. After choosing the target vocabulary groups, the participants completed an immediate recall test right after the first instruction. In the study, three review lessons ending with a delayed recall test were organized. This whole process, instruction, immediate recall test, review lessons, and delayed recall test, were repeated for each vocabulary cluster in the same procedure. In order to analyze the data, the IBM SPSS 25.0 version of the statistical analysis program was used. While doing this, particular descriptive statistics (e.g., percentage, standard deviation, average, and number) were carried out. Considering the aim of revealing the variance among three vocabulary clusters in short-term and long-term word retention, the non-parametric related-samples Wilcoxon Test was used. The findings of this study revealed that there was a considerable difference in efficacy in L2 vocabulary learning amongst word clusters. The results obtained in the study showed that although students had difficulties with thematic word sets, this situation was not observed in comprehending semantic and unrelated vocabulary groups. Regarding the findings, the benefits of practicing through review lessons were also noticed in delayed recall tests.