Sığır testislerinde Papillomavirus varlığının araştırılması ve virusla enfekte testis dokularında gamma H2AX ile sitokrom C düzeylerinin belirlenmesi
Investigation of the presence of papillomavirus in bovine testicles and determination of cytochrome c levels with gamma H2AX in virus-infected testicular tissues
  1. Tez No: 689840
  2. Yazar: ÖZHAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZKARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BPV, γH2AX, İmmunohistokimya, İmmunofloresan, PCR, Sitokrom c, Testis, BPV, γH2AX, Immunohistochemistry, Immunofluorescence, PCR, Cytochrome c, Testis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmada Sivas İlinde faaliyet gösteren bir mezbahada kesimi gerçekleştirilen 1 yaşından büyük erkek sığırlara ait testis örnekleri toplanmıştır. Toplanan örneklerde Bovine Papillomavirus (BPV) etkeninin testis dokusunda immunohistokimyasal, immunofloresan ve PCR yöntemleriyle varlığının saptanması amaçlanmıştır. Ayrıca, BPV etkeni yönünden pozitif örneklerde ise immunohistokimyasal ve immunofloresan yöntemlerle γH2AX ile Sitokrom c ekspresyonları değerlendirilmiştir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada makroskobik olarak papillom bulgusu göstermeyen 100 adet testis örneği toplandı. Toplanan testis dokuları rutin histopatolojik, immunohistokimyasal, immunofloresan ve PCR yöntemleriyle incelendi. Bulgular: Sunulan çalışmada mikroskobik incelemeler sonucunda IHC yöntemiyle 6 örnekte BPV immunopozitifliği görülmüştür. IF yöntemiyle ise 11 örnekte BPV immunopozitifliğine rastlanmıştır. Bunlarla birlikte PCR yönteminde 4 örnekte BPV pozitifliğine rastlanmıştır. PCR yöntemiyle BPV pozitif olduğu belirlenen 4 örnek, IHC ve IF yöntemlerinde de immunopozitiflik göstermiştir. IHC yöntemiyle BPV yönünden pozitif örneklerin 2'sinde γH2AX immunopozitifliği gözlenmiştir. IF yöntemiyle BPV etkeni yönünden pozitif olduğu belirlenen örneklerin ise 4'ünde γH2AX immunopozitifliği görülmüştür. BPV etkeni yönünden pozitif olarak belirlenen örneklerin tamamında Sitokrom c immunopozitifliğine rastlanmıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde makroskobik olarak papillom bulunmayan sığırlara ait testis dokularında BPV etkeninin varlığı ilk defa ortaya konulmuştur. BPV etkeninin çift DNA kırıkları oluşturduğu ve Sitokrom c salınımı meydana getirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, testis samples of male cattle older than 1-year-old, which were slaughtered in a slaughterhouse operating in Sivas Province, were collected. It was aimed to detect the presence of the Bovine Papillomavirus (BPV) agent in the collected samples in the testicular tissue by immunohistochemical, immunofluorescence, and PCR methods. In addition, γH2AX and Cytochrome c expressions were evaluated by immunohistochemical and immunofluorescent methods in samples positive for BPV agent. Material and Method: In this study, 100 testicular specimens that did not show any macroscopic papilloma findings were collected. Collected testicular tissues were examined by routine histopathological, immunohistochemical, immunofluorescent, and PCR methods. Findings: In the presented study, BPV immunopositivity was observed in 6 samples with the IHC method as a result of microscopic examinations. With the IF method, BPV immunopositivity was found in 11 samples. In addition to these, BPV positivity was found in 4 samples in the PCR method. 4 samples determined to be BPV positive by PCR also showed immunopositivity in IHC and IF methods. γH2AX immunopositivity was observed in 2 of the BPV positive samples by the IHC method. γH2AX immunopositivity was observed in 4 of the samples determined to be positive for the BPV agent by the IF method. Cytochrome c immunopositivity was found in all of the samples determined as positive for the BPV agent. Result: When the findings were evaluated, the presence of the BPV agent in the testis tissues of cattle that did not have macroscopic papillomas was revealed for the first time. It has been determined that the BPV agent creates double-stranded DNA breaks and produces Cytochrome c release.