Gebelikte aile içi şiddetin görülme sıklığı ve risk faktörleri
Prevalence of domestic violence during pregnancy and risk factors
- Tez No: 689922
- Danışmanlar: DOÇ. SELMA ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Kadın, gebelik, şiddet, Woman, Pregnancy, Violence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Araştırma gebelerde, aile içi şiddetin görülme sıklığı ve ilişkili risk faktörlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı-kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi gebe polikliniklerine gelen gebeler (N=16295); örneklemini ise araştırmanın yapılacağı hastaneye gelen araştırmaya katılmak isteyen 748 gebe oluşturdu. Verilerin toplanmasında,“Gebe Tanıtım Formu”ve“Aile İçi Kadına Yönelik Şiddet Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerin yaş ortalamasının 28,84±4,60 olduğu, %43,7'sinin lise mezunu, %61,5'inin üçüncü trimesterde olduğu saptanmıştır. Gebelerin %29,1'inin yaşamlarının herhangi bir döneminde aile içi şiddete uğradığı belirlenmiştir. Gebelerin Aile İçi Kadına Yönelik Şiddet ölçeği toplam puan ortalamasının 70,72±8,81 olduğu ve %19,1'inin Aile İçi Kadına Yönelik Şiddet Ölçeği toplam puan ortalamasının üstünde puan aldıkları belirlenmiştir. Çok değişkenli analiz sonucunda eğitim durumu, gelir algısı, evlilik yılı, eşin yaşı, eşin eğitim durumu, eşin çalışma durumu, ilk gebelik yaşı, gebelik haftası Aile İçi Kadına Yönelik Şiddet Ölçeği toplam puanlarını artırdığı saptanmıştır. Sonuç: Gebelerin beyan ettikleri şiddet oranlarının ölçek ile belirlenen gerçek şiddet oranlarından daha yüksek olduğu, eş şiddetini etkileyen faktörlerin kadının ve eşin eğitim durumu, gelir algısı, evlilik yılı, eşin yaşı, eşin çalışma durumu, ilk gebelik yaşı, gebelik haftası olduğu ve en fazla uğranılan şiddet türlerinin duygusal ve sözel şiddet olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to determine the prevalence of domestic violence and associated risk factors in pregnant women. Material and Method: The study is descriptive-cross sectional. The population of the study consisted of pregnant women (N=16295) who applied to the obstetrics clinics of İstanbul University of Health Science Kanuni Sultan Süleyman Research and Training Hospital. The study sample consisted of 748 pregnant women who are willing to participate in the study, which surveyed admitted to the relevant hospital. The data were collected with the“Pregnant Information Form”and“Scale of Domestic Violence Against Women”. Findings: It was found that the average age of pregnant women was 28,84±4,60, 43,7% of them were high school graduates and 61,5% were in the third trimester. 29,1% of pregnant women were subjected to domestic violence in any period of their lives. It was determined that the total score average of the Domestic Violence against Women scale of pregnant women was 70,72±8.81 and 19,1% of them got points above the total score average of the scale of Violence against Women in he family. As a result of the multivariate analysis, it was determined that educational status, income perception, marriage year, spouses age, spouses education status, spouses employment status, first gestational age, and week of gestation increased the total scores of the scale of domestic violence against women. Result: The rates of violence reported by the pregnant women are higher than the actuel violence rates determined by the scale, the factors affecting spousel violence are the education status of the women and spouse, the income perception, the year of marriage, the age of spouse, the working status of the spouse, the first gestational age, the week of gestation and the most frequent violence. It has been determined that its types are emotional and verbal violence.