Gebelik boyunca yapılan pilates egzersizlerinin doğum evrelerine ve doğum sonuçlarına etkisi
The effects of pilates exercises during pregnancy on some parameters in processes and results of delivery
  1. Tez No: 689965
  2. Yazar: KORHAN HONDOROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEKİN ERKMEN, DOÇ. DR. BORA ÇOŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Pilates, doğum, Birth, Pilates, Pregnancy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı gebelik boyunca düzenli olarak yapılan Pilates egzersizlerinin doğum evrelerine, doğum şekline ve doğum sonuçlarına etkisini incelemektir. Araştırmaya gebelik tanısı ile kadın hastalıkları ve doğum servisine başvuran ve takibi planlanan 40 gebe dahil edildi. Katılımcıların yaşları 25,75 ± 3,65 yıl, boy uzunlukları 1,6 ± 0,0 m ve vücut ağırlıkları 58,65 ± 10,25 kg idi. Düzenli olarak Pilates egzersizi programına katılacak ardışık 20 gebe (Grup 1) ve egzersiz programına katılmayacak olan ardışık 20 gebe (Grup 2) olmak üzere gebeler 2 gruba ayrıldı. Pilates egzersiz programına dahil edilen olan gebeler son adet tarihine göre 12. hafta gebelik süresini geçtikten sonra egzersiz programına dahil edildi. Toplam 25 egzersizden oluşan Pilates çalışmaları düzenli olarak haftada 2 gün yaklaşık 40 dakika süre ile uygulandı. Gebelikte yapılan Pilates egzersizlerinin yoğunluğu düşük olduğu için egzersizler arasında dinlenme verilmedi. Gebelerin yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı ile vücut kitle indeksleri (VKI) kayıt altına alındı. Tüm gebelerin doğum öncesi 12. haftada ölçüm yapılan aynı tartı ile tekrar kiloları ölçülerek gebelik boyunca vücut ağırlığı değişimleri hesaplanarak kayıt altına alındı. Gebelerin vajinal ya da sezaryen doğum olmak üzere doğum şekli, yenidoğan bebeğin doğum kilosu kaydedildi. Doğumun ilk evresinin aktif fazının rahim ağzı (servikal) açıklığının 4 cm'ye ulaştığı andan itibaren başladığı kabul edildi. Aktif faz periyodu 4-10 cm ve tam servikal açıklıklar halinde değerlendirildi. Normal vajinal yol ile doğum yapan gebelerin doğum anında vajinal bölgeye yapılan kesi (epiyotomi) ihtiyacı olan gebeler kayıt altına alındı. Yenidoğan bebeklerin APGAR skorları kayıt altına alındı. Her iki grupta da sezaryen ile doğum yapan hasta sayısı kayıt altına alındı. Çalışmaya dahil edilen ve normal vajinal yolla doğum yapan gebelerden doğum eylemi sırasında augmentasyon (suni sancı) ihtiyacı olan gebeler kayıt altına alındı. Gruplara göre kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-kare ve Fisher's Exact testleri kullanıldı. İkili gruplara göre normal dağılan verilerin karşılaştırılmasında Bağımsız iki örnek t-testi ve normal dağılmayan verilerin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi kullanıldı. Gruplara göre kategorik değişkenler olan doğum şekli, indüksiyon, epizyo, laserasyon, SGA, yenidoğan yatışı ve gravida dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Gruplara göre toplam gebelik süresince vücut ağırlığı artışında anlamlı farklılık tespit edildi (p=0,001). Grup 1'in ortalaması 9,5 iken grup 2'nin ortalaması 11,9 olarak elde edildi. Gruplara göre gebelik günün ortalama değerleri arasında farklılık vardır (p=0,018). Grup 1'in ortalaması 273,1 kg iken Grup 2'nin ortalaması 277,9 kg olarak elde edilmiştir. Gruplara göre diğer değişkenlerin dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p>0,05). Gebelik esnasında yapılan Pilates egzersizleri istatistiksel olarak anlamlı seviyede gebelik esnasında vücut ağırlığı artışını azaltmakta, gebelik süresini ideal doğum haftasına doğru yaklaştırarak miat aşımı gebelik ihtimalini düşürmektedir. Bu nedenle kontrendikasyonu olmayan, kadın doğumcu tarafından uygun görülen gebelere haftada iki kez Pilates egzersizi yapmalarını önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to examine the effect of Pilates exercises regularly performed during pregnancy on birth stages, delivery type and delivery results. Forty pregnant women who applied to the obstetrics and gynecology service with the diagnosis of pregnancy and were planned to be followed-up were included in the study. The age of the participants was 25.75 ± 3.65 years, their height was 1.6 ± 0.0 m, and their body weight was 58.65 ± 10.25 kg. Pregnant women were divided into 2 groups: 20 consecutive pregnant women (Group 1) who will regularly participate in the Pilates exercise program and 20 consecutive pregnant women (Group 2) who will not participate in the exercise program. The pregnant women who were included in the Pilates exercise program were included in the exercise program after the 12th week of gestation, according to the last menstrual period. Pilates exercises, consisting of a total of 25 exercises, were regularly applied for approximately 40 minutes, 2 days a week. Since the intensity of Pilates exercises during pregnancy was low, rest was not given between exercises. Age, height, body weight and body mass index (BMI) of the pregnant women were recorded. The weights of all pregnant women were measured again with the same scale that was measured at the 12th week before delivery, and body weight changes were calculated and recorded throughout the pregnancy. The birth type of the pregnant women, including vaginal or cesarean delivery, and the birth weight of the newborn baby were recorded. It was accepted that the active phase of the first stage of labor begins when the cervix (cervical) opening reaches 4 cm. The active phase period was evaluated as 4-10 cm and full cervical openings. Pregnant women who gave birth by normal vaginal route and who needed an epiotomy made in the vaginal area at the time of delivery were recorded. APGAR scores of newborn babies were recorded. The number of patients who delivered by cesarean section in both groups was recorded. Pregnant women who needed augmentation (artificial pain) during labor were recorded among the pregnant women who were included in the study and delivered by normal vaginal delivery. Chi-square and Fisher's Exact tests were used to compare categorical variables according to groups. Independent two-sample t-test was used to compare normally distributed data according to paired groups, and Mann-Whitney U test was used to compare non-normally distributed data. There was no statistically significant difference between the categorical variables of delivery type, induction, episio, laceration, SGA, neonatal hospitalization and gravida distribution according to the groups (p>0.05). A significant difference was found in body weight gain during the total pregnancy period according to the groups (p=0.001). While the mean of Group 1 was 9.5, the mean of Group 2 was 11.9. There was a difference between the mean values of the gestational day according to the groups (p=0.018). While the average of Group 1 was 273.1 kg, the average of Group 2 was 277.9 kg. There was no statistically significant difference between the distributions of other variables according to the groups (p>0.05). Pilates exercises during pregnancy reduce body weight gain during pregnancy at a statistically significant level, and reduce the possibility of over-term pregnancy by bringing the gestational period closer to the ideal delivery week. For this reason, pregnant women who have no contraindications and are approved by the obstetrician are recommended to do Pilates exercises twice a week.