Yazılım dünyasının paylaşım ekonomisine etkisi MARTI örneği
The effect of softwares on sharing economy MARTI example
- Tez No: 690147
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Paylaşım Ekonomisi, Mikromobilite, Elektrikli Scooter, MARTI, Sharing Economy, Micromobility, Electricity Scooter, MARTI
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ekonomik kısıtlar, kaynakların yetersizliği ve hızlı şehirleşme gibi temel problemlerin bir çözümü ve teknolojik platformların hızla gelişmesi ve çevreye duyarlılık gibi etmenlerin yardımı ile hayatımıza girmiş olan“Paylaşım Ekonomisi”, kaynakların ortak kullanımı yolu ile ekonomik gelir ele etme anlamına gelir. Son 20 yılda dünyada ve sonrasında ülkemizde daha fazla yaygınlaşmaya başlayan bu yeni ekonomik model, otoriteler tarafından çığır açacak bir ekonomik model olarak tanımlanmış ve literatürde farklı yönleri ile araştırmalara konu olmuştur. Yeni teknoloji ile hızla gelişen dijital platformlar, paylaşım ekonomisi için önemli bir kaldıraçtır. Bu sebeple, çalışmada paylaşım ekonomisinin dijital platformlar ile ilişkisi incelenmiş ve bu ilişki, paylaşım ekonomisine katılma isteği ile dijital platformlardaki algılanan kalite, algılanan risk, algılanan fayda alt boyutları ile ortaya konulmuştur. Paylaşım ekonomisi, bilgilerin paylaşımından otelcilik faaliyetlerine kadar hayatımızın farklı alanlarına yayılmış ve özellikle son yıllarda sürdürülebilirlik çerçevesinde taşımacılık sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde son zamanlarda yaygın olarak görülmeye başlayan elektrikli scooterler'da bu anlamda önemli bir örnektir. Paylaşım ekonomisi literatürde farklı yönleri ile incelenmesine rağmen, elektrikli scooter konusunda yeterli çalışma olmadığı için araştırmada, ülkemizde son zamanlarda tartışmalara konu olan yerel elektrikli scooter hizmet platformu“MARTI”kullanılmıştır. Sonuç olarak, dijital platformların paylaşım ekonomisi üzerindeki etkisinin e-scooterler üzerinde araştırılması alan yazın için bir yenilik olacaktır ve bu açıdan çalışmanın literatüre katkıda bulunması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The“Sharing Economy”, which has entered our lives with the help of factors such as economic constraints, inadequacy of resources and rapid urbanization, as well as the rapid development of technological platforms and environmental awareness, means seizing economic income through the common use of resources. This new economic model, which has become more widespread in the world and later in our country in the last 20 years, has been defined as a groundbreaking economic model by the authorities and has been the subject of research with different aspects in the literature. Rapidly developing digital platforms with new technology are an important lever for the sharing economy. For this reason, in the study, the relationship between the sharing economy and digital platforms was examined and this relationship was revealed by the desire to participate in the sharing economy and the perceived quality, perceived risk, and perceived benefit sub-dimensions in digital platforms. The sharing economy has spread to different areas of our lives, from sharing information to hotel management activities, and it has been used in the transportation sector, especially in recent years, within the framework of sustainability. Electric scooters, which have recently been widely seen in our country, are an important example in this sense. Although the sharing economy has been examined with different aspects in the literature, since there are not enough studies on electric scooters, the local electric scooter service platform“MARTI”, which has been the subject of discussions in our country, has been used in the research. As a result, the investigation of the effect of digital platforms on the sharing economy on e-scooters will be a novelty for the literature and it is aimed to contribute to the literature in this respect.