Büyük veri analizinin proje yönetiminde karar vermede kullanımı
The use of big data analysis in decision making in project management
- Tez No: 690316
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL SIĞRI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Mühendislik Bilimleri, İşletme, Science and Technology, Engineering Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Büyük Veri, Veri Analitiği, Proje Yönetimi, Karar Verme, Big Data, Data Analytics, Project Management, Decision Making
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Büyük şirketlerde yazılım, mühendislik, proje yönetimi vb. alanlarda çalışan kişiler ile büyük verilerin kullanımı ve büyük veri uygulamalarının yaygınlaştırılması açısından görüşmeler gerçekleştirilmekte ve büyük veri uygulamaları yönetim kadroları ve çalışanların yaklaşımı yönüyle ele alınmaktadır. Bu çalışmalar konunun öneminin anlaşılması konusunda rehber olmuştur. Öncü şirketlerde çalışanlar büyük verinin işlenmesi, analizi ve uygulanması süreçlerinde öngördükleri ve bu öngörülerini çalıştıkları şirket içerisinde ne kadar hayata geçirebildikleri bakışıyla konuya önem vermektedir. Bu kapsamda araştırmanın amacı büyük veri teknolojilerinin proje yönetiminde karar alma süreçlerinde kullanımının ve işletmelerin buna olanak sağlayıp sağlamadığının ölçülmesi ve araştırmanın yapıldığı ilgili kuruluşta proje çalışanlarının bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerinin ölçülmesi; buna bağlı olarak da araştırma sonucu elde edilen verilerle birlikte bir model önerisi oluşturmak hedeflenmiştir. Tezin teorik kısmında büyük veri, proje yönetimi ve karar verme kavramları hakkında bilgi verilmekte olup, ardından büyük verinin gerçek uygulamalarda kullanılıp kullanılmadığını tespit etmek amacıyla bazı araştırmalar yapılmıştır. Bu kapsamda nicel ve nitel araştırmalar bir arada yapılarak“Karma Araştırma Yöntemi”uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini proje yönetim süreçlerinde etkin rol alan proje üst düzey ve alt kademe çalışanlar oluşturmaktadır. Bu bağlamda araştırma, Ankara'da bulunan bir savunma sanayii şirketi örneği üzerinde incelenmiştir. Proje çalışanlarının büyük verinin proje yönetiminde kullanımına ilişkin farkındalık düzeylerini anlamak için proje yöneticilerine 14 soruluk bir anket, projenin alt kademe çalışanlarına ise 12 soruluk bir mülakat uygulanmıştır. Çalışanların büyük veri ve büyük verinin uygulama alanları konusundaki görüş ve beklentileri kendi birimleri, projeler, yönetim kadrosu ve çalışanların görevleri kapsamında değerlendirilmiştir. İş yaşamında ilgili alan çalışanlarının yalnızca kendi alanlarında değil; büyük verinin işlenebileceği tüm birimlerde kullanılması ve çalışanların bu konuda yetkilendirilmesi hususlarına önem verdiği anlaşılmıştır. Bu çerçevede pek çok tavsiye ve değerlendirme gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In leading companies in the information technology sector; interviews are held with people working in areas such as software, engineering and project management in terms of the use of big data and the dissemination of big data applications. In this way, big data applications are handled in terms of the approach of management staff and employees. These studies have been a guide in understanding the importance of the subject. In these studies, the participants approach the subject from the perspective of how viable big data applications are within the company they work in. In this context, the aim of this research is to consider the use of big data in decision-making processes in project management, whether businesses enable this, and the contributions of the use of big data in decision-making processes as a whole. In addition, it is aimed to create a model proposal with the data obtained as a result of the research. The theoretical part of the thesis gives information about the concept of big data, its history, project management and decision making. In this context, the“Mixed Research Method”was applied by conducting quantitative and qualitative research together. The universe of the research consists of project senior and lower level employees who take an active role in project management processes. In this context, the research was examined on the example of a defense industry company located in Ankara. In order to understand whether the project employees use big data in project management and their awareness level, a 14-question survey was applied to the project managers and a 12-question interview was applied to the lower-level employees of the project. The opinions and expectations of the employees on big data and the application areas of big data were evaluated within the scope of their own units, projects, management staff and duties. Within the scope of the opinions of the employees, it was understood that big data should be used not only in the relevant business areas, but also in all units that can be benefited, especially in project management. Many recommendations have been given in this context.