Dil ve konuşma terapistlerinin hizmet sunumlarında aile katılımını sağlamaya yönelik görüş, uygulama, beklenti ve önerilerinin belirlenmesi
Determinig the opinions, practices, expectations and suggestions of speech and language therapists regarding family participation in service delivery
  1. Tez No: 690457
  2. Yazar: SELİN TOKALAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KONROT KONROT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: dil ve konuşma terapisi, aile katılımı, ebeveyn, iş birliği, eğitim, speech and language therapy, family engagement, parent, collaboration, education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Türkiye' de görev yapan dil ve konuşma terapistlerinin hizmet sunumlarında aile katılımını sağlamaya yönelik görüş, öneri, beklenti ve uygulamalarını ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda hem literatür hem de klinik uygulamalar açısından aile katılımının sağlanmasına yönelik katkı sağlanması hedeflenmiştir. Bu çalışma, tarama deseninde bir nitel araştırma olarak planlanmıştır. Araştırmaya engelli merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, özel danışmanlık merkezleri, üniversite ve hastanelerde görev yapan 15 dil ve konuşma terapisti katılmıştır. Araştırma verileri, çevrimiçi erişim ile araştırmacı ve katılımcının birebir olarak yer aldığı yarı yapılandırılmış görüşme metoduyla toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler çeviri yazıya dönüştürülerek bir veri seti oluşturulmuştur. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemine başvurulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda katılımcıların tamamının terapinin etkililiği açısından aile katılımını çok önemli bulduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların hizmet sunumlarında aile katılımını sağlamaya yönelik en yaygın uygulama olarak seans sonu aile görüşmeleri yaptığı ortaya konmuştur. Katılımcıların aile katılımının sağlanmasına yönelik beklenti ve önerilerinin ailelere yönelik beklenti ve öneriler, DKT'lere yönelik beklenti ve öneriler, çalışma koşullarıyla ilgili beklenti ve öneriler başlıkları altında toplanmış olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, araştırmada elde edilen bulgular dil ve konuşma terapisi ile ilgili alanyazında belirtilmekte olduğu gibi aile katılımının önemini ve aile katılımını sağlamaya yönelik uygulamalar açısından mevcut durumu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In line with the findings obtained in this study, which aims to reveal the opinions, suggestions, expectations and practices of language and speech therapists working in Turkey to ensure family participation in service delivery, it was aimed to contribute to the family participation in terms of both literature and clinical practices. This study was planned as a qualitative research in descriptive design. 15 speech and language therapists working in disability centers, special education and rehabilitation centers, private consultancy centers, universities and hospitals participated in the study. Research data were collected by online access using a semi-structured interview method, in which only the researcher and the participant took part individually. A data set was created by transforming semi-structured interviews into translation. Content analysis method was used in the analysis of the data. As a result of the findings of the study, it was determined that all of the participants found family participation very important in terms of the effectiveness of therapy. It has been revealed that the most common practice for ensuring family participation in the service delivery of the participants is family meetings at the end of the session. It was concluded that the expectations and suggestions of the participants for ensuring family participation were gathered under the headings of expectations and suggestions for families, expectations and suggestions for the DKTs, expectations and suggestions for the institution where they work. Consequently, the findings obtained in the study reveal the importance of family participation and the current situation in terms of practices aimed at ensuring family participation, as stated in the literature on speech and language therapy.