İneklerde gebeliğin son dönemlerinde 'gebelikle ilişkili glikoproteinlerin' (Pregnancy associated glycoproteins-PAG) serum konsantrasyonunun araştırılması
Investigation of serum concentration of pregnancy-associated glycoproteins (PAG) in late pregnancy in cows
  1. Tez No: 690484
  2. Yazar: ÖZGE REŞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN KAÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnek, Gebelik, PAG, Progesteron, Cow, Pregnancy, PAG, Progesteron
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve jinekoloji Bilim Dalı (Veteriner Hekimlik)
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada gebeliğin son döneminde olan ineklerde gebelikle ilişkili glikoproteinlerin (PAG) ve progesteron konsantrasyonlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma, Kars ilinde suni tohumlama tarihleri kayıtlı olan 20 inekte yapıldı. Gebelik muayeneleri suni tohumlamadan 35±2 gün sonra ultrason yardımıyla transrektal yoldan yapıldı. Gebeliğin 260. ve 270. günlerinde, ineğin doğum yaptığı gün (0. gün) ve doğumdan 24 saat sonra her bir ineğin vena coccygeasından 10 ml kan örneği alındı. Kan örnekleri 3500 devir/dakika hızda 10 dakika santrifüj edilerek serumları çıkarıldı. Serum örnekleri, ölçümleri yapılıncaya kadar -20°C'de saklandı. Progesteron analizleri direkt kemiluminesans yöntemi ile yapıldı. PAG analizleri enzymlinked immunosorbent assay yöntemi yapıldı. İlk örneklerin alımından postpartum 1. gününe kadar PAG ve progesteron düzeyindeki azalmaların istatistiksel olarak çok anlamlı olduğu görülmüştür (p=0,000). Serum örneklerinde PAG ve progesteron arasında 260. günde (r=0,477, p=0,034), 270. günde (r=0,624, p=0,003) ve 0. günde pozitif korelasyon (r=0,584 ve p=0,007) belirlenirken, postpartum 1. günde (r=0,378 ve p=0,100) korelasyon belirlenmemiştir. Buzağının cinsiyetine göre örnekleme günlerinde ortalama serum PAG ve progesteron düzeylerinin istatistiksel bir fark oluşturmadığı tespit edildi. Vücut kondüsyon skoruna (VKS) göre, VKS 3≤ ve VKS >3 olan gruplarda, 260, 270, 0 ve 1. günlerde PAG konsantrasyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmamıştır. Ancak aynı gruplar arasında progesteron konsantrasyonunun 0. günde istatistiksel olarak farklı olduğu görülmüştür (p=0,029). Sonuç olarak ineklerde gebeliğin son dönemlerinde PAG konsantrasyonunun giderek düştüğü, PAG konsantrasyonunun vücut kondüsyon skoru ve buzağının cinsiyetine bağlı olmadığı görülmüştür. Ayrıca daha sonra yapılacak çalışmalar ile bu dönemdeki PAG konsantrasyonunun, postpartum süreçte retensiyo sekundinarum, metritis ve endometritis gibi problemlerin oluşumundaki etkisi ortaya konulmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the concentrations of pregnancy-associated glycoproteins (PAG) and progesterone in cows at the end of pregnancy. The study was carried out in 20 cows in Kars province. Cows showing signs of estrus were recorded and the dates of bull mating or artificial insemination were recorded. Pregnancy examinations were done 35±2 days after mating or artificial insemination, transrectally with the help of ultrasound. On days 260 and 270 of pregnancy, on the day of birth (day 0) and 24 hours after calving, 10 ml of blood samples were collected from the vena coccygea of each cow into tubes containing. Blood samples were brought to Kafkas University, Faculty of Veterinary Medicine, Obstetrics and Gynecology Department Research Laboratory and centrifuged at 3500 rpm for 10 minutes and their serum was removed. Serum samples were taken into 1,5 ml eppendorf tubes and stored at -20 °C until measurements were made. Progesterone analyzes were performed by direct chemiluminescence method. PAG analyzes were performed using the enzym-linked immunosorbent assay method. It was observed that the reductions in PAG and progesterone levels from the first samples to the postpartum 1st day were statistically very significant (p=0.000). In serum samples, positive correlations were determined between PAG and progesterone at day 260 (r=0.477, p=0.034), day 270 (r=0.624, p=0.003) and day 0 (r=0.584 and p=0.007), while postpartum 1 no correlation was determined at day 0 (r=0.378 and p=0.100). It was determined that the mean serum PAG and progesterone levels on the sampling days according to the calf's gender did not make a statistical difference. According to body condition score, there was no statistically significant difference between PAG concentrations on days 260, 270, 0 and 1 in groups with VKS 3 ≤ and VKS>3. However, it was observed that the progesterone concentration was statistically different at day 0 between the same groups (p=0.029). As a result, it was observed that PAG concentration decreased gradually in cows in the last stages of pregnancy and PAG concentration was not dependent on body condition score and calf gender. In addition, future studies should reveal the effect of VI PAG concentration in this period on the formation of problems such as retention, metritis and endometritis in the postpartum period.