COVID-19 salgın sürecinde lise öğrencilerinde akran ilişkileri ve internet bağımlılığının incelenmesi
Investigation of peer relations and internet addiction among high school students during the COVID-19 pandemi
- Tez No: 690502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU TAŞDELEN KARÇKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, akran ilişkileri, lise öğrencileri, Internet Addiction, peer relationships, high school students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırma, lise öğrencilerinde akran ilişkilerinin internet bağımlılığına etkisinin ne kadar ve ne yönde olduğunu araştırmak ve literatürde bu konulara yönelik araştırmalara katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiş betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklem grubunu, 2020-2021 Eğitim- Öğretim yılı 1. döneminde Antalya İli Kumluca İlçesi'n de bulunan fen lisesi, sosyal bilimler lisesi,spor lisesi, anadolu liseleri, imam hatip liseleri ve meslek liselerinin 9., 10., 11. ve 12. sınıfında aktif olarak kayıtlı olan 435 (256 kadın, 179 erkek) öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada öğrencilerin internet bağımlılık düzeyini ölçmek için İnternet Bağımlılığı Ölçeği (İBÖ) ve akran ilişkilerini belirlemek amacıyla Akran İlişkileri Ölçeği (AİÖ) kullanılmıştır. Öğrencilerin bireysel değişkenlerine ilişkin verileri belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel BilgiFormu (KBF) kullanılmıştır. Araştırma verileri çoklu regresyon ve lojistik regresyon kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, eğitim öğretim dışında başka amaçlarla internete bağlanan öğrencilerde, eğitim öğretim amacıyla internete bağlananlara göre internet bağımlılığı gelişme riski daha yüksek bulunmuştur. Akran ilişkileri ölçeği alt boyutlarından akranlar arası yardımlaşma oranı az olanlarda, akranlar arası yardımlaşma fazla olanlara göre; akranlar arası çatışma fazla olanlarda, akranlar arası çatışma az olanlara göre internet bağımlılığı riski daha yüksek bulunmuştur. Araştırmada cinsiyet, yaş düzeyi, okul türü, anne baba birliktelik durumu, internet bağlanırken kullanılan cihaz türüne göre internet bağımlılığı risk düzeyinin farklılaşmadığı bulunmuştur. Araştırma bulguları alanyazın ışığında tartışılmış ve yorumlanmıştır. Bundan yola çıkılarak araştırmacılara ve uygulayıcılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive study conducted to examine the relationship between the peer relations and internet addiction as well as the relationship between some individual variables in high school students. The population of the study consisted of 435 (256 female, 179 male) students actively registered in the 9th, 10th, 11th and 12th grades of science, social sciences, anatolian, imam-hatip, vocational and sports high schools located in Antalya province Kumluca county in the 1st semester of the 2020-2021 academic year. In the study, the Internet Addiction Scale (IAS) was used to measure the level of internet addiction, and the Peer Relationship Scale (PRS) was used to determine the level of peer relations. In order to determine the data regarding the individual variables of the students, the Personal Information Form (PIF) developed by the researcher was used. Research data were analyzed using multiple regression and logistic regression. According to the findings obtained in the study, those who use the Internet for purposes other than education were found to have a higher risk of Internet addiction than those who use the Internet for educational purposes. Considering the sub-dimensions of the peer relationships scale, internet addiction risk level was found to be higher in those with less cooperation compared to those with more cooperation among peers and a similar result was achieved for those with more peer conflict compared to those with less peer conflict. In the study, it was found that the risk level of internet addiction did not differ according to gender, age level, school type, relationship status of the parents, type of device used while connecting to the internet. The findings of the study were discussed and interpreted by reviewing the literature. Recommendations were presented to researchers and practitioners based on this review.