COVİD-19 pandemi döneminde hemşirelik öğrencilerinin aldıkları uzaktan eğitime yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examining the attitudes of nursing students towards online education during the COVID-19 pandemic period in terms of various variables
  1. Tez No: 690542
  2. Yazar: FATMA KEPENEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY İPEK ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, hemşirelik, öğrenci, tutum, uzaktan eğitim, Attitude, covid-19, nursing, student, online education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Covid-19 pandemi döneminde hemşirelik öğrencilerinin aldıkları uzaktan eğitime yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı türdeki araştırma, Atatürk Üniversitesinin Hemşirelik Fakültesi'nde Mayıs 2020-Eylül 2021 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma Covid-19 Pandemisi nedeniyle uzaktan eğitim almak durumunda kalan 723 Hemşirelik Fakültesi öğrencisi ile yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ile uzaktan eğitime yönelik tutum ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizde tanımlayıcı testler, t testi, anova testi ve ki kare testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %68'i kadın, %67'si 21-25 yaş aralığında, %27'si 2.sınıf öğrencisidir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %52'si il merkezinde yaşıyor, %58'i Anadolu lisesinden mezun, %36'sı lisede hiç bilgisayar dersi almamıştır. Öğrencilerin %48'i Covid-19 hastalığı geçirmemiş, %40'ı bu süreçte normal düzeyinden daha az ders çalışabiliyor. Öğrencilerin %40'ının internet kullanım yetkinliği iyi düzeyde, %48'inin uzaktan eğitim erişim materyali bilgisayardır ve %43'ü bu materyale sürekli olmasada çoğunlukla erişebiliyor, %42'sinin internet erişimi kısmen düzenli, %59'u bazen bağlantı problemi yaşıyor, %59'unun yaşadığı teknik sorunlar için alabildiği destek kısmen yeterlidir. Öğrencilerin %45'i daha önce uzaktan eğitim almamış, %51'i hemşirelik derslerinin uygulamalı dersler haricinde uzaktan eğitimle alınabileceğini düşünüyor, %49'u ise normalde hemşirelik derslerinin uzaktan eğitimle alınmasını doğru bulmasa da pandemi dönemi için verilen bu kararı doğru buluyor. Öğrencilerin %30'u derslerin zamanından memnun, %59'u ise uygulamalı derslerin uzaktan eğitimle yeterince verilemediğini düşünüyor. Bu öğrencilerin %61'i geçtiği derslerde kendini kısmen yetkin buluyor, %57'si sınav olmamak şartıyla geçtiği dersleri tekrar almak istediklerini belirtmiştir. Öğrencilerin uzaktan eğitime karşı tutum ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması ise 101 (175±35) olarak saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda Covid-19 pandemisinde öğrencilerin aldıkları uzaktan eğitime karşı tutum düzeyinin (95,3645) orta seviyede olduğu ve öğrenci tutumunun öğrencilerin bazı tanıtıcı özelliklerinden etkilendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to examine the attitudes of nursing students to online education during the covid-19 pandemic in terms of various variables. Material and method: The descriptive type of research was conducted in Atatürk University's Faculty of Nursing between May 2020-September 2021. The research was conducted with 723 Nursing Faculty students who had to receive online education due to Covid-19 Pandemic. A personal information form prepared by the researcher and an attitude scale of distance education were used to collect research data. The data obtained in the study were evaluated in the SPSS package program. Descriptive tests, t test, anova test and chi-square tests were used in statistical analysis. Results: 68% of the students participating in the study are women, 67% are between the ages of 21-25, and 27% are 2nd grade students. 52% of the students participating in the study live in the city center, 58% graduated from anatolian high school, 36% have never taken computer lessons. 48% of students have never had Covid-19 disease, 40% able to study less than their normal level in this process. 40% of the students are able to using internet to computer, 48% have materials to online education is computer, 43% challenging yet attainable, 42% have partial problem about connection, 59% have partial support because of technical problem. 45% of the students have never taken online education, 51% are able to take lessons from online education to applied lessons for them, 49% take a poor view of online education but they think correct decision in the epidemic process, 30% are pleased about lessons plan, 59% are think online education is not enough to applied lessons. 61% are partial competent for lessons well in the lessons, 57% stated that they would like to take the lessons they passed, provided that there is no exam. The total score that the students got from the scale of attitude of distance education was found to be 101 (175 ± 35) Results: According to the Research result in epidemic process students online education to exhibit par for the course attidude and this attidude range from some property.( 95,3645)