Yetişkinlerde psikolojik sağlamlık ile sosyal zekâ seviyesi ve kişilerarası duyarlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological resilience and social intelligence and interpersonal sensitivity in
  1. Tez No: 690630
  2. Yazar: GÜLCAN BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA ÖZGENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Zekâ, Sosyal Zekâ, Kişilerarası Duyarlılık, Psychological Resilience, Intelligence, Social Intelligence, Interpersonal Sensitivity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, yetişkinlerde psikolojik sağlamlık ile sosyal zekâ seviyesi ve kişilerarası duyarlılık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, nicel araştırma modellerinden biri olan ilişkisel tarama modeline göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, İstanbul'da yaşayan 18 yaş üzerinde olan 306 kadın ve 144 erkek olmak üzere toplam 450 yetişkin bireyden oluşmaktadır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Sağlamlık Formu Ölçeği, Tromso Sosyal Zekâ Ölçeği ve Kişilerarası Duyarlılık Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA), bağımsız grup t testi, korelasyon ve regresyon testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yetişkinlerin psikolojik sağlamlık ve sosyal zekâ düzeyleri“yüksek”, kişilerarası duyarlılık düzeyleri ise“düşük”olarak belirlenmiştir. Psikolojik sağlamlığın cinsiyet, yaş, medeni durum, çalışma durumu, ruhsal bir hastalık, olumsuz bir olay, travmatik bir olay yaşama, toplum veya yakın çevresinden dışlanma durumuna göre; sosyal zekâ düzeyinin cinsiyet, medeni durum, ruhsal hastalık, olumsuz bir olay, travmatik bir olay, aile içi şiddet, aile dışı istismar, toplum veya yakın çevresinden dışlanma durumuna göre; kişilerarası duyarlılık düzeylerinde ruhsal bir hastalık ve savaş veya teröre maruz kalma durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Yetişkin bireylerin psikolojik sağlamlık düzeyleri ile sosyal zekâ düzeyleri arasında orta düzeyde ve pozitif yönde; psikolojik sağlamlık düzeyleri ile kişilerarası duyarlılık düzeyleri arasında orta düzeyde ve negatif yönde; sosyal zekâ düzeyleri ile kişilerarası duyarlılık düzeyleri arasında orta düzeyde ve negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yetişkin bireylerin sosyal zekâ ile kişilerarası duyarlılık düzeyleri birlikte, psikolojik sağlamlık düzeylerini yordamaktadır. Başka bir ifadeyle, yetişkin bireylerin sosyal zekâ düzeyleri psikolojik sağlamlık düzeylerini olumlu ekilerken, kişilerarası duyarlılık düzeyleri psikolojik sağlamlık düzeylerini negatif/olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between psychological resilience and social intelligence level and interpersonal sensitivity in adults. The research was carried out according to the relational survey model, which is one of the quantitative research models. The study group of the research consists of a total of 450 adult individuals, 306 females and 144 males, over the age of 18 living in Istanbul. The data were collected through Personal Information Form, Psychological Resilience Scale, Tromso Social Intelligence Scale and Interpersonal Sensitivity Scale. Data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA), independent group t test, correlation and regression tests. As a result of the study, psychological resilience and social intelligence levels of adults were determined to be“high”, and their interpersonal sensitivity levels as“low”. Psychological resilience depends on gender, age, marital status, employment status, a mental illness, a negative event, a traumatic event, exclusion from the society or close environment; social intelligence level according to gender, marital status, mental illness, a negative event, a traumatic event, domestic violence, abuse outside the family, exclusion from the society or close environment; It has been determined that there is a significant difference in interpersonal sensitivity levels according to a mental illness and exposure to war or terrorism. Between the psychological resilience and social intelligence levels of adult individuals, there is a moderate and positive; between psychological resilience levels and interpersonal sensitivity levels in a moderate and negative direction; It was determined that there is a moderate and negatively significant relationship between social intelligence levels and interpersonal sensitivity levels. The social intelligence and interpersonal sensitivity levels of adult individuals together predict their psychological resilience. In other words, social intelligence levels of adult individuals positively affect their psychological resilience, while interpersonal sensitivity levels negatively affect their psychological resilience levels.