Sağlıklı gönüllülerde optik koherens tomografi anjiografi bulgularının analizi
Analysis of optical coherens tomography angiography findings in healthy volunteers
- Tez No: 690667
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ÖZARSLAN ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: optik koherens tomografi anjiografi, damar yoğunluğu, retina, optical coherence tomography angiography, vessel density, retina
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Normal popülasyondaki optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) parametrelerini ve bu parametrelerin oküler ve sistemik faktörlerle olan ilişkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu prospektif-kesitsel çalışmaya yaş aralığı 20-70 yıl olan toplam 270 sağlıklı birey dahil edildi. Yüzeyel kapiller pleksus (YKP), derin kapiller pleksus (DKP), radiyal peripapiller kapiller pleksus (RPKP) damar yoğunlukları ile foveal avasküler zon (FAZ) parametreleri analiz edildi. OKTA parametrelerinin birbirleri ile ve yaş, cinsiyet, refraksiyon, aksiyel uzunluk (AU), santral fovea kalınlığı (SFK) ve retinal sinir lifi tabakası kalınlığı (RSLTK) değerleri ile olan ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Erkeklere kıyasla kadınlarda YKP, DKP, RPKP tüm görüntü damar yoğunlukları, FAZ FD, FAZ alanı ve dış retina akım değerleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunurken (sırasıyla p=0,002, p=0,003, p=0,001, p=0,001, p=0,001, p=0,013, p=0,035) SFK değerleri düşük saptandı (p=0,001). Damar yoğunluğu tüm görüntü değerinin 50 yaş üzerinde makülada istatistiksel olarak anlamlı şekilde azaldığı, optik diskte stabil kaldığı görüldü. Yaş ve refraktif değere göre düzenleme yapıldığında FAZ parametrelerinin sırasıyla SFK ve AU ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu bulundu (sırasıyla p=0,003, p=0,001). Sonuçlar: Bu çalışma Türk popülasyonu için OKTA parametrelerine ait normotif bir veritabanı sağlamaktadır. Damar yoğunluğu değerleri kadınlarda erkeklerden anlamlı şekilde yüksekti. Yaş artışı ile maküler pleksuslarda damar yoğunluğu azalırken, optik diskte anlamlı değişiklik saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate optical coherence tomography angiography (OCTA) parameters in a normal population and the associations of these parameters with ocular and systemic factors. Methods: A total of 270 healthy participants with an age range of 20-70 years were included in this prospective cross-sectional study. Superficial capillary plexus (SCP), deep capillary plexus (DCP), radial peripapillary capillary plexus (RPCP) vessel densities and foveal avascular zone (FAZ) parameters were analyzed. The relationship of OCTA parameters with each other and with age, gender, refraction, axial length (AL), central foveal thickness (CFT), and retinal nerve fiber layer thickness (RNFLT) values were investigated. Results: Compared to males, SCP, DCP, RPCP whole image vessel densities, FAZ FD, FAZ area, and outer retinal flow values were found to be statistically significantly higher (respectively p=0,002, p=0,003, p=0,001, p=0,001, p=0,001, p=0,013, p=0,035 ) and CFT and foveal vessel density values were lower in females. It was observed that the vascular density of the whole image value statistically significantly decreased in the macula and remained stable in the optic disc, over 50 years of age. FAZ parameters were found to be significantly correlated with CFT and AL, respectively when adjusted for age and refractive value (respectively p=0,003, p=0,001). Conclusion: This study provides a normative database of OCTA parameters for the Turkish population. Vascular density values were significantly higher in women than in men. While vascular density in the macular plexuses decreased with increasing age, no significant change was detected in the optic disc.