Beden eğitimi öğretmen adaylarının kopya çekmeye yönelik tutumları ile mesleki etik ilkelere yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between physical education teacher candidates' attitudes towards cheating and their attitudes towards professional ethical principles
  1. Tez No: 690666
  2. Yazar: GİZEM İLKİN KİLTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN GÖRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kopya, Etik, Mesleki Etik, Beden Eğitimi, Copying, Ethics, Professional Ethics, Physical Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Beden eğitimi öğretmen adaylarının kopya çekmeye yönelik tutumları ile mesleki ilkelere yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılan bu araştırma, ilişkisel tarama modelinde nicel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu Selçuk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi ve Giresun Üniversitesi'nin Spor Bilimleri Fakültelerinin farklı sınıflarında öğrenim görmekte olan beden eğitimi öğretmeni adayları oluşturmaktadır. Araştırmaya bu okullarda öğrenim gören 461 beden eğitimi öğretmen adayı katılmıştır. Veri toplamada“Demografik Bilgi Formu”,“Kopya Çekmeye Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Mesleki Etik İlkeleri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 21.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Normallik sınaması Kolmogorov Smirnov Testi kullanılarak yapılmıştır. Gruplar arası farklılıkların tespitinde Kruskal Vallis Testi, farklılığın kaynağını belirlemede ise Mann Whitney-U Testi kullanılmıştır. İkili karşılaştırmalar da yine Mann Whitney-U Testi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, beden eğitimi öğretmen adaylarının cinsiyetleri ile kopya çekmeye yönelik tutumları arasında anlamlılık yoktur. Cinsiyetleri ile mesleki etik ilkelere yönelik görüşleri arasında anlamlılık yoktur. Mezun oldukları lise ile kopya çekmeye yönelik tutumları arasında anlamlılık yoktur. Mezun oldukları lise ile mesleki etik ilkeler ölçeğinin profesyonellik, sorumluluk alt boyutlarında anlamlılık bulunmazken dürüstlük, saygı alt boyutlarında anlamlılık vardır. Anne eğitim durumları ile kopya çekmeye yönelik tutum ölçeğinin ahlaki tutum, fırsat ve beceri alt boyutlarında anlamlılık bulunmazken çevresel şartlar alt boyutunda anlamlılık vardır. Anne eğitim durumları ile mesleki etik ilkelere yönelik görüşleri arasında anlamlılık yoktur. Baba eğitim durumları ile kopya çekmeye yönelik tutum ölçeğinin fırsat ve beceri alt boyutunda anlamlılık bulunmazken ahlaki tutum, çevresel şartlar alt boyutlarında anlamlılık vardır. Baba eğitim durumları ile mesleki etik ilkelere yönelik görüşleri arasında anlamlılık yoktur. Anne meslekleri ile kopya çekmeye yönelik tutumları arasında anlamlılık yoktur. Anne meslekleri ile mesleki etik ilkeler ölçeğinin profesyonellik, dürüstlük, saygı alt boyutlarında anlamlılık bulunmazken sorumluluk alt boyutunda anlamlılık vardır. Baba meslekleri ile kopya çekmeye yönelik tutum ölçeğinin ahlaki tutum, çevresel şartlar alt boyutları arasında anlamlılık bulunmazken fırsat ve beceri alt boyutunda anlamlılık vardır. Baba meslekleri ile mesleki etik ilkelere yönelik görüşleri arasında anlamlılık yoktur. Beden eğitimi öğretmen adaylarının kopya çekmeye yönelik tutum ölçeği alt boyutları ile mesleki etik ilkeler ölçeği alt boyutları arasında çok yüksek düzeyde pozitif yönde bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
This research, which was conducted to examine the relationship between physical education teacher candidates' attitudes towards cheating and their attitudes towards professional principles, is a quantitative study in the relational screening model. The study group of the research consists of physical education teacher candidates studying in different classes of Sports Sciences Faculties of Selçuk University, Gazi University, Aksaray University and Giresun University. 461 physical education teacher candidates studying in these schools participated in the research.“Demographic Information Form”,“Attitudes Towards Cheating”and“Physical Education Teachers' Professional Ethical Principles Scale”were used to collect data. SPSS 21.0 statistical package program was used in the analysis of the research data. Normality test was performed using the Kolmogorov Smirnov Test. The Kruskal Vallis Test was used to determine the differences between the groups, and the Mann Whitney-U Test was used to determine the source of the difference. Pairwise comparisons were also made using the Mann Whitney-U Test. According to the results of the research, there is no significant relevance between the gender of physical education teacher candidates and their attitudes towards cheating. There is no significant relevance between their genders and their views on professional ethics. There is no significant relevance between the high school they graduated from and their attitudes towards cheating. Even though there is no significant relevance in the sub-dimensions of professionalism and responsibility with the high school they graduated from and the scale of professional ethics, there is significant relevance in the sub-dimensions of honesty and respect. Whereas there is no significant relevance in the moral attitude, opportunity and skill sub-dimensions with the mother's educational status and the attitude scale towards cheating, there is significant relevance in the environmental conditions sub-dimension. There is no significant relevance between the educational status of the mother and P. E. teacher candidates views on professional ethical principles. Whereas there is no significant relevance in the opportunity and skill sub-dimensions with the father's educational status and the attitude scale towards cheating, there is significant relevance in the moral attitude and environmental conditions sub-dimension. There is no significant relevance between the educational status of the father and P. E. teacher candidates views on professional ethical principles. There is no significant relevance between maternal professions and attitudes towards cheating. Even though there is no significant relevance between maternal professions and professionalism, honesty and respect in the sub-dimensions in the scale of professional ethical principles, there is significant relevance in the sub-dimension of responsibility. While there is no significant relevance between father's professions and the moral attitude and environmental conditions sub-dimensions in the attitude scale towards cheating, there is significant relevance in the opportunity and skill sub-dimension. There is no significant relevance between the father's professions and P. E. teacher candidates views on professional ethical principles. There is a very high positive correlation between the physical education teacher candidates' attitude scale sub-dimensions and the professional ethical principles scale sub-dimensions.