Stanley Kubrick as an auteur and an adapter in contemporary times
Stanley Kubrick ile uyum kuramı
  1. Tez No: 690723
  2. Yazar: HICHAM EZZEDDINE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELENI VARMAZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Edebi Uyarlamalar, Romanlar, Fil, Literary Adaptations, Novels, Film
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez, özellikle Stanley Kubrick'in filmleri aracılığıyla filmlere uyarlanan edebi metinlerin incelenmesiyle ilgilenir. Çalışma, Kubrick'in auteur yönetmeni olarak tanıtılmasıyla başlıyor ve sonraki bölümlerde adaptasyon teorisinin tanıtımı geliyor. Bu makale, Linda Hutcheon, James Naremore, Brian McFarlane ve Karen Kline gibi edebiyat bilim adamlarından alıntı yaparak uyarlama teorisini analiz ediyor. Bu tezin amacı, uyarlama kavramını ve fikrin arkasındaki ilkeleri anlamaya çalışmaktır. Kubrick, edebi metinleri uyarlamasıyla tanınan bir yönetmendir ve romanları uyarlamadaki farklı tarzı filmden filme değişebilir. Onun tarzı, uyarlamaları farklı bir perspektiften incelemek ve aynı zamanda edebi metinleri günümüz modern dünyasına uyarlarken film yapımcısının liberal metodolojisini takip etmenin mümkün olup olmadığını görmek için bir araç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the examination of literary texts being adapted to films, specifically through Stanley Kubrick's films. The study commences by introducing Kubrick as an auteur director and in the next chapters, comes the introduction of the theory of adaptation. This paper analyzes the theory of adaptations by citing literary scholars including Linda Hutcheon, James Naremore, Brian McFarlane and Karen Kline. The purpose of this thesis is to try to understand the concept of adaptations and the principles behind the idea. Kubrick is a director well known for adapting literary texts and his diverse style in adapting novels can vary from film to film. His style can be used as a tool to examine adaptations from a different perspective and to also be able to see if it is possible to follow the filmmaker's liberal methodology in adapting literary texts in today's modern world.