S. Kubrick Sinemasında müzik öğesi: 'Barry Lyndon' filmi örneği
The role of music in S. Kubrick's Cinema:A case Study of Barry Lyndon
- Tez No: 949203
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL PAŞAOĞLU YÖNDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: müzik, sinemada müzik kullanımı, anakronizm, Stanley Kubrick, Barry Lyndon, music, use of music in cinema, anachronism, Stanley Kubrick, Barry Lyndon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırma, auteur yönetmen Stanley Kubrick'in Barry Lyndon (1975) filminde kullanılan müziklerin, film yapısındaki işlevlerini ve sahne kompozisyonlarıyla kurdukları ilişkileri incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Film ile müzik arasındaki biçimsel yapı, dönem estetiği ve ana karakterin gelişimi bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden“örnek olay durum çalışması”modeli kullanılmış; veriler dokümanlar yoluyla toplanmış, betimsel ve içerik analizi yoluyla ortaya konmuştur. Araştırmada kullanılan tablolar, görseller ve notalar; kavramsal çerçeve, bulgular ve yorumlar bölümleriyle bütünlük sağlayacak biçimde yapılandırılmıştır. Filmde müzik, sahnelerin yapısına bağlı olarak dramatik bütünlük, karakter eylemleri ve sınıfsal temsil alanlarında anlatıyı destekleyen işlevler üstlenmiştir. Kullanılan eserler, dönem estetiği ve karakter dönüşümüyle eşzamanlı biçimde yapılandırılmış; görsel kompozisyonlarla kurduğu ilişkiler doğrultusunda analiz edilmiştir. Ritim ve mekânla birlikte sahnelerin duyusal yapısını biçimlendiren müzik, anlatının zaman algısını düzenleyen yapısal bir unsur olarak değerlendirilmiştir. Bu araştırmada müzik, anlatının temel belirleyicisi olarak konumlandırılmış; filmde yer alan diğer ifade araçlarıyla kurduğu çok katmanlı ilişkiler doğrultusunda değerlendirilmiştir. Edebi kaynakla olan bağ, sahne kompozisyonları, kamera hareketleri ve aydınlatma tercihleri, müzikle bütünleşik biçimde çözümlenmiştir. Müzik, yalnızca estetik bir öğe olarak değil; sahnelerin ritmini, zaman akışını ve dramatik yapısını biçimlendiren kurucu bir yapı taşı olarak ele alınmıştır. Dönem estetiğini destekleyen ve karakterin film içindeki konumunu görünür kılan işlevi, tüm yapı boyunca temel rol üstlenmiştir. Tema müziği olan Sarabande, farklı düzenlemeleriyle leitmotif olarak yapılandırılmış; kurgunun eksenine yerleştirilmiştir. Diğer müzikler, karakterin sosyal konumu, içsel yalnızlığı ve sınıfsal geçişleri ile sahne yapıları arasında ritmik ve tematik bağlar kuracak biçimde seçilmiştir. Diegetik ve diegetik olmayan müziklerin dağılımı, gerçeklik düzeyleri arasında geçişler oluşturmuş; anakronistik tercihler ise zaman akışını kesintiye uğratarak filme düşünsel bir uzaklık kazandırmıştır. Bu çalışma, müzik odağında yapılandırılmış disiplinlerarası yaklaşımıyla, filmdeki yapı, görsel düzen ve zaman kullanımı arasındaki ilişkileri bütünlüklü biçimde ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the functions of music in Barry Lyndon (1975), directed by auteur Stanley Kubrick, and its role in shaping scene composition within the film's functional and structural framework. The structural foundation between film and music is contextually evaluated with respect to period-specific aesthetics and the development of the main character. The research utilizes the case study model as a qualitative research method. Data are gathered through document analysis, and the findings are examined using both descriptive and content analysis techniques. The tables, visuals, and musical excerpts are organized in alignment with the conceptual framework, findings, and interpretations. The music in the film functions according to the scenes and supports the narrative through its impact on dramatic design, character movements, and class representation. In this context, the musical works used are created simultaneously with period aesthetics and character transformation and are analyzed based on the relationships they establish with visual compositions. Shaping the sensory configuration of the scenes along with rhythm and space, music is evaluated as a regulatory structural element that organizes the perception of time. In this research, music is positioned as the primary determinant of the narrative and is assessed in relation to the multilayered relationships established through other expressive elements in the film. The connections between the literary source, scene compositions, camera movements, and lighting choices are analyzed in an integrated manner alongside the music. Music is regarded not only as an aesthetic element but also as a fundamental component that shapes the rhythm, temporal flow, and dramatic form of the scenes. Its role in supporting period aesthetics and revealing the character's position within the film plays a fundamental part in the overall structure. The theme music,“Sarabande,”is constructed as a leitmotif through various arrangements and positioned at the core of the narrative. Other musical works are selected to establish rhythmic and thematic connections between the character's social status, inner isolation, class transitions, and the structural design of the scenes. The distribution of diegetic and non-diegetic music facilitates transitions between different levels of reality, while anachronistic selections disrupt the temporal flow and introduce a sense of intellectual distance within the film. Through its interdisciplinary approach focused on music, this study provides a comprehensive analysis of the relationships between the film's structure, visual structure, and the use of time.