Gelişmiş ve yükselen ekonomilerde genişletilmiş Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin sınanması
Testing the extended version of Environmeiital Kuznets Curve Hypothesis in advanced and emerging economies
- Tez No: 690779
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Kuznets Eğrisi, Ekonomik büyüme, Çevre politikaları, Doğrudan yabancı yatırımlar, Environmental Kuznets Curve, Economic growth, Environmental policies, Foreign direct investmen
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Ekonomik büyüme, refah artışı sağlamak açısından tüm ülkelerin ortak hedefidir. Bu doğrultuda uygulanan dışa açık politikalar, sermaye hareketlerindeki serbestleşme ve küreselleşmenin de etkisiyle uluslararası ticaret önemli ölçüde artmıştır. Sanayi Devrimi, teknolojik gelişmeler ve nüfus artışı sonucunda artan üretim ve tüketim faaliyetleri kitle üretimini gündeme getirmiştir. Bununla birlikte artan doğal kaynak kullanımı ekosistem üzerinde baskı oluşturarak iklim değişikliği, küresel ısınma, biyoçeşitliliğin kaybı gibi çevre sorunlarına yol açmıştır. Çevre kirliliğinin sebep olduğu kitle ölümleri ve ekonomik krizler sonucunda sürdürülebilirlik kavramı önem kazanarak çevre sorunları için uluslararası çözüm önerileri geliştirilmiştir. Bu kapsamda ekonomik büyüme ile çevre kirliliği arasındaki ilişkinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada, genişletilmiş Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezinin geçerliliği 16 gelişmiş ve gelişmekte olan ülke kapsamında 1995-2015 dönemi yıllık verileri kullanılarak panel veri yöntemi ile test edilecektir. Ekonometrik analiz sonuçlarına göre hem çevre politikası sıkılık endeksinin hem de fosil yakıt tüketiminin kişi başı karbon ayak izi ve kişi başı CO2 emisyonunu azaltıcı etkileri bulunmaktadır. CO2 salınımı için ÇKE hipotezinin geçerliliği PMG tahmincisiyle doğrulanmıştır. Doğrudan yabancı yatırımlar ile çevre kirliliği göstergeleri arasında ise anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Economic growth is the mutual aim of the all countries to increase the prosperity. In that regard, international trade is increasing thanks to outward oriented growth, outward policy, liberalization on capital movements and globalization. The Industrial Revolution, technological developments and increase of population on the earth resulted as increasing on production and consumption made the mass production a current issue. Higher mass production was increased the uses of the naturel resources. This situation turns out as environmental problems like climate change, global warming and decreasing of bio-diversity on the earth surface. As vital for the environment, mass deaths, economic crises, gaining the concept of sustainability, international solutions are designed for the environment. Within this scope, determine the relationship between the economic growth and environmental pollution is became more important. In this study, the validity of the extended version of Environmental Kuznets Curve hypothesis will be tested by panel data method using annual data for the period of 1995-2015 within the scope of 16 developed and developing countries. According to the results of econometric analysis, both the environmental policy stringency index and fossil fuel consumption have reducing effects on carbon footprint per capita and CO2 emissions per capita. The validity of the EKC hypothesis was confirmed by the PMG estimator for CO2 emmission. There is no significant relationship between foreign direct investments and environmental pollution indicators.