Tüketicilerin marka sadakatini etkileyen faktörlerin incelenmesi: İzmir ili giyim sektöründe bir uygulama
Investigation of factors affecting consumers' brand loyalty: An application in the textile industry in Izmir
  1. Tez No: 690780
  2. Yazar: EFECAN DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil, Hazır Giyim, Marka, Marka Sadakati, Textile, Ready-Made Clothing, Brand, Brand Loyalty
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, İzmir ilinde faaliyet gösteren tekstil firmaları özelinde, kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen 350 katılımcı ile marka sadakatini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda marka sadakati üzerinde marka farkındalığı, algılanan kalite, algılanan değer, marka kişiliği, marka benzersizliği ve marka çağrışımlarının etkisi incelenmiş, ayrıca tüm değişenlere yönelik algılamaların kişisel özelliklere göre değişkenlik gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırma sonucunda algılanan değer, marka kişiliği ve marka benzersizliğinin marka sadakati üzerinde pozitif etkisi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca marka farkındalığı, algılanan kalite, algılanan değer, marka kişiliği, marka benzersizliği ve marka çağrışımları ile marka sadakatinin çeşitli kişisel özelliklere göre farklılık gösterdiği, ancak cinsiyetin hiçbir değişken için yordayıcı olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to determine the factors affecting brand loyalty with 350 participants determined by convenience sampling method, specific to the textile companies operating in the province of Izmir. In this context, the effects of brand awareness, perceived quality, perceived value, brand personality, brand uniqueness and brand associations on brand loyalty were examined, and it was also examined whether the perceptions for all variables varied according to personal characteristics. As a result of the research, it was determined that perceived value, brand personality and brand uniqueness had a positive effect on brand loyalty. In addition, it was determined that brand awareness, perceived quality, perceived value, brand personality, brand uniqueness, brand associations and brand loyalty differed according to various personal characteristics, but gender was not a predictor for any variable.