Pandemi sürecinin havayolu işletmelerinde görev yapan kabin memurlarının işgören devir hızına etkisi: Türkiye ve Avrupa hava sahası örneği
The effect of Covid-19 pandemic on flight attendants turn over rate: The case of airlines using Europe's and Turkey's aerospace
- Tez No: 690785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNTEKİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havayolu İşletmeleri, Kabin memuru, Covid 19, İşgören devir hızı, Airline Companies, Flight attendants, Covid 19, Staff turnover rate
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
COVID-19'un neden olduğu son salgın, hava taşımacılığı hareketliliğini ve genel olarak havayolu endüstrisini küresel olarak etkiledi. Havayolu taşımacılığında, potansiyel olarak küresel havayolu endüstrisi üzerinde ciddi uzun vadeli etkilere yol açan çok sayıda kısıtlama uygulanmıştır. Ülkeler gümrük kapılarını kapatmış ve yabancıların giriş çıkışlarına kısıtlar getirmiştir. Bu çalışmada, hava taşımacılığı hareketliliği, havayolu endüstrisi ile ilişkili kaynaklardan elde edilen mevcut veriye dayalı olarak Avrupa ve Türkiye açısından analiz edilmiştir. Veri, salgının Avrupa ve Türkiye'de başlamasına ve daha sonra tam gelişimine karşılık gelen 2020 yılının Ocak-Ağustos ayları arasındaki belirli dönemlerde analiz edilmiştir. Kargo Trafiği Pandemiden çok fazla etkilenmemiş, hatta bazı durumlarda hastalıkla mücadelede tıbbi ekipman temini nedeniyle artmıştır. Yapılan istatistiksel araştırmalar doğrultusunda Avrupa ve Türkiye Hava Sahası kullanım oranlarında Covid-19 Pandemisinin 2020 yılı Ocak-Ağustos döneminde ortalama %70 düşüşe sebep olduğu ve bunun sonucu olarak da havayolu işletmelerinin yüzü olan kabin memurlarının istihdamlarında da büyük düşüşler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The recent pandemic caused by COVID-19 has globally affected air transport mobility as well as the airline industry in general. Numerous restrictions have been implemented in airline transport, which is potentially leading towards long-term impacts on the global airline industry. In this paper, air transport mobility was analyzed regarding Europe and Turkey based on the available data from the relevant sources associated with the airline industry. Also in this paper, flight attendants turnover rate has been analyzed based on three years data starting from 2018. Flights were analyzed in specific periods from January to December of 2020, which corresponded with the initialization of the pandemic in the Europe and Turkey. The results revealed that COVID-19 gradually affected air transport mobility in the Europe and Turkey where a peak was reached in April with a reduction in the number of flights in the Europe region reaching more than 90%. Because of the peak, airline companies needed to save money and they started to dismissal employees. The unit which has the most employment in airline companies is Cabin Services. Most of the companies started dismissaling from flight attendants. Study shows %70 decline of Eurpean and Turkish Aerospace usage during January-December 2020 and due to this situation, a huge decrease of employment rate of the flight attendants has been captured.