İlkokul hayat bilgisi dersi kapsamında gerçekleştirilen değer öğretiminin öğretmen gözünden incelenmesi
The value teaching implemented within the elementary education life study coursefrom teacher's eyes examination
  1. Tez No: 690805
  2. Yazar: SÜMEYYE SATI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEHER YARAR KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi, Sınıf Öğretmeni, Değer Öğretimi, Yöntem ve Teknik, Life Science, Classroom teacher, Value Education, Method and Technique
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Sınıf öğretmenlerinin değer öğretiminde kullandıkları yöntem ve tekniklere yönelik gerçekleştirilen bu araştırmanın amacı, 2018 Hayat Bilgisi Öğretim Programı'nda yer alan kök değerlerin öğretiminde sınıf öğretmenlerinin tercih ettikleri yöntem ve teknikleri gerekçeleriyle tespit etmek ve sınıf öğretmenlerine değer öğretiminde kullanılabilecek farklı yöntem ve tekniklere yönelik öneriler getirmektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu dünyayı saran pandemi nedeniyle dijital iletişim kanallarıyla (WhatsApp, Facebook, LinkedIn) ulaşılabilen İstanbul ilinde MEB'na bağlı devlet ve özel okullarda görev yapmakta olan 118 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde nitel veri analiz yöntemlerinden betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda sınıf öğretmenlerinin değer eğitimi ile ilgili herhangi bir eğitim almamalarına rağmen değer öğretimi yaklaşımları hakkında bilgi sahibi oldukları ve değer öğretiminde ağırlıklı olarak doğrudan öğretim/telkin ve değer analizi yaklaşımını tercih ettikleri tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin değer öğretiminde ağırlıklı olarak drama, örnek olay ve yaparak yaşayarak öğrenme yöntem ve tekniklerini kullanmayı tercih ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, which is carried out for the methods and techniques used by classroom teachers in teaching values, is to determine the methods and techniques preferred by classroom teachers in teachings root values included in the 2018 Life Studies Teaching Program, and to make suggestions for different methods and techniques that can be used in teaching value to classroom teachers. Case study, one of the qualitative research methods, was used in the research. The study group of the study consists of 118 classroom teachers working in public and private schools affiliated to the Ministry of National Education in the province of İstanbul, which can be reached via digital communication channels (WhatsApp, Facebook, LinkedIn) due to the pandemic that has surrounded the world. Descriptive analysis and contect analysis among qualitative data analysis methods, were used in the analysis of the data obtained. The teacher of the research, the teacher of the teacher of the teaching of learning about the teaching of education teachers not receiving education in education in which they preferred the direct / inculcation and value analysis approach as education in teaching education in teaching teaching education. It was determined that they preferred learning method and techniques by living.