Üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin sosyal bilgiler dersi motivasyonlarının ve empati düzeylerinin kişiler arası problem çözme becerisi ile ilişkisi
The relationship of social study course motivations and empathy levels of gifted and talented students and interpersonal problem solving skills
- Tez No: 690807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP EMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Dersi Motivasyonu, Empati, Üstün Zeka, Kişilerarası Problem Çözme Becerisi, Social Studies Lesson Motivation, Empathy, Gifted, İnterpersonel Problem Solving
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Araştırmanın amacı; üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin sosyal bilgiler dersi motivasyon ve empati düzeylerinin kişilerarası problem çözme becerisine etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemi İstanbul ili Bahçelievler, Kadıköy, Beşiktaş, Kartal ve Esenyurt ilçelerinde bulunan BİLSEM'e devam eden 5- 6-7-8. Sınıflarına devam eden üstün zekalı ve yetenekli tanısı almış 113 kız ve 139 erkek olmak üzere toplam 252 öğrenciden oluşmaktadır. İlişkisel tarama modeli kullanılarak oluşturulan araştırmanın verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Bilgi Formu”, öğrencilerin sosyal bilgiler dersi motivasyon düzeylerini ölçmek için“Sosyal Bilgiler Motivasyon Ölçeği”, empati düzeylerini ölçmek için“KA-Sİ Empati Ölçeği”, Kişilerarası problem çözme becerilerini ölçmek için ise“Kişilerarası Problem Çözme Envanteri”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin sosyal bilgiler dersi motivasyonu ve empati düzeylerinin kişilerarası problem çözme beceri arasında anlamlı biri ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca değişkenler boyutundan sonuçlar şu şekildedir; SDMÖ içsel motivasyon ve önemseme alt boyutunda anlamlı bir farklılık bulunmamış ancak dışsal motivasyon alt boyutunun erkek öğrencilerin ortalama puanlarının kız öğrencilere daha yüksek olduğu bulunmuştur. KA-Sİ EEÖ toplam ve alt boyutlarının ortalama puanlarında cinsiyete göre bir farklılık bulunmamıştır.Sınıf düzeyi değişkenine göre KA-Sİ EEÖ ve SBDMÖ toplam ve alt boyutlarına göre anlamlı bir fark görülmemiştir. Sosyo- ekonomik düzeyi değişkenine göre ise KA-Sİ EEÖ ve SBDMÖ toplam ve alt boyutlarına göre anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Bu araştırmanın ileriki zamanda bu alanda yapılacak çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of gifted and talented students' motivation for social studies course and their empathy levels on interpersonal problem-solving skills. The sample of the study consists of a total of 252 students, 113 girls and 139 boys, who are diagnosed with giftedness and are attending 5th, 6th, 7th and 8th grades at BILSEMs (Science and Arts Centers) located in Bahçelievler, Kadıköy, Beşiktaş and Kartal districts of Istanbul province. Correlational survey model was employed to generate the research data. To this end, the data collection tools used in the study are the“Demographic Information Form”prepared by the researcher, the“Social Studies Motivation Scale”developed to measure the motivation levels of students for social studies course, the“KA-Sİ Empathy Scale”developed to measure their empathy levels, and the“Interpersonal Problem-solving Inventory”developed to measure their interpersonal problem-solving skills. A significant relationship was found between gifted and talented students' motivation for social studies course and their empathy levels, and interpersonal problem-solving skills. The further results with regards to the research variables are as follows; no significant difference was found in sub-dimension of intrinsic motivation and caring of SSMS scale, yet the average scores of male students in the sub-dimension of extrinsic motivation were found to be higher than female students. No variation was determined with regards to the gender in the average scores of both sub-dimensions and total scores of KA-SI Empathy Scale. No significant difference was found in terms of class level variable in both sub-dimensions and total of KA-SI and SSMS Scales. However, a significant difference was found with regards to the socioeconomic level variable in both sub-dimensions and total of KA-SI and SSMS Scales. This study is considered to set an example for further studies in this field.