The relationship between eighth grade students' nature of science understanding and their informal reasoning on socioscientific issues
Sekizinci sınıf öğrencilerinin bilimin doğası anlayışları ile sosyobilimsel konulardaki informal muhakemeleri arasındaki ilişki
- Tez No: 690837
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL YILMAZ TÜZÜN, PROF. DR. JALE ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyobilimsel Konular, Informal Muhakeme, Bilimin Doğası, Socioscientific Issues, Informal Reasoning, Nature of Science
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın amacı, sekizinci sınıf öğrencilerinin bilimin doğası anlayışları ile sosyobilimsel konulardaki informal muhakemeleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, Türkiye'nin Ankara ili Altındağ ilçesindeki dört farklı devlet ortaokulunda öğrenim gören 414 sekizinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada ilişkisel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Katılımcılar ile ilgili bilgiler kişisel bilgi ölçeği ile toplanmıştır. Katılımcıların bilimin doğası anlayışı, açık uçlu soruları deneysel temelli, değişebilirlik ve öznellik ilkelerini değerlendiren Bilimin Doğası İlköğretim Düzeyi anketi (Views of Nature of Science Elementary Level (VNOS-E)) ile belirlendi. Katılımcıların informal muhakemeleri, iklim değişikliği, asit yağmuru ve genetiği değiştirilmiş gıdalar olmak üzere üç farklı sosyobilimsel konuya odaklanan açık uçlu informal muhakeme anketi kullanılarak belirlendi. Pearson korelasyon analizinin bulguları, üç farklı sosyobilimsel konunun her birinde ve toplamda, informal muhakeme kalitesi ile informal muhakeme biçimlerinin çeşitliliği arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Çoklu regresyon analizinin sonuçları, bilimin doğasının üç ilkesinin de iklim değişikliği ve genetiği değiştirilmiş gıda konularında informal muhakeme kalite puanının tahminine istatistiksel olarak anlamlı katkılar yaptığını ortaya koydu. Deneysel temelli ve değişebilirlik ilkeleri, asit yağmuru konusunda informal muhakeme kalite puanının tahminine istatistiksel olarak önemli katkılar sağlamıştır. Böylece, sekizinci sınıf öğrencilerinin bilimin doğası anlayışları ile iklim değişikliği, asit yağmuru ve genetiği değiştirilmiş gıda konularındaki informal muhakemeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to explore the relationship between eighth grade students' nature of science understanding and their informal reasoning on socioscientific issues. The study was performed with 414 8th grade middle school students in four different public middle schools of Turkey in Ankara, Altındağ. In the present study, correlational research approach was used. Background information about participants was collected by personal information questionnaire. The participants' nature of science (NOS) understanding was determined through Views of Nature of Science Elementary Level (VNOS-E) questionnaire whose open-ended questions assess empirical-based, tentativeness, and subjectivity tenets. The participants' informal reasoning was determined by using the open-ended informal reasoning questionnaire focused on three different socioscientific issues: global warming, acid rain, and genetically modified food. The findings of Pearson correlation analysis revealed that in each of the three different socioscientific issues and in total, there was statistically significant and positive correlation between informal reasoning quality and varieties of informal reasoning modes. The results of multiple regression analysis revealed that all three tenets of NOS made statistically significant unique contributions to the prediction of informal reasoning quality score in global warming issue and genetically modified food issue. Empirical-based and tentativeness tenets made statistically significant unique contributions to the prediction of informal reasoning quality score in acid rain issue. Thus, it was concluded that there was statistically significant relationship between eighth grade students' nature of science understanding and their informal reasoning in global warming, acid rain, and genetically modified food issues.