Yükseköğretimde İngilizce hazırlık okulu öğretim görevlilerinin mesleki becerilerine yönelik bir eğitim programının geliştirilmesi
Developing a training program towards the professional skills of English preparatory school lecturers in higher education
- Tez No: 690847
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce Hazırlık Okulu, Öğretim Görevlileri, Mesleki Beceriler, Program Geliştirme, English Preparatory School, Instructors, Professional Skills, Program Development
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 371
Özet
Kaliteli bir eğitim sunmayı ve onu sürdürülebilir kılmayı etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden biri ise şüphesiz eğitim veren personelin mesleki gelişiminin sağlanmasıdır. Mesleki gelişimi sağlamanın önemli bir yolu da eğitim programlarının geliştirilmesinden geçmektedir. Program geliştirme esaslı ihtiyaç analizinin yapılmasını, eğitim programının tasarlanmasını, uygulanmasını, değerlendirilmesini ve bu durumu sürdürülebilir kılmayı gerektirmektedir. Bu doğrultuda bu araştırmanın temel amacı yükseköğretimde İngilizce hazırlık okulu öğretim görevlilerinin geliştirmeye ihtiyaç duydukları mesleki becerilere yönelik bir eğitim programı geliştirmek olarak belirlenmiştir. Karma yöntem yaklaşımının benimsendiği araştırmada program geliştirme ile adeta özdeşleşen ve sıklıkla başvurulan çok aşamalı desen kullanılmıştır. Katılımcılar arasında İngilizce hazırlık okulu öğretim görevlileri, öğrencileri, yöneticileri, öğretim üyeleri ve öğretmen eğitmenleri gibi paydaşlar yer almıştır. Veri toplama aracı olarak ''Mesleki Becerilere Yönelik Görüşme Formu, İhtiyaç Analizi Formu, Eğitim Programını Değerlendirmeye Yönelik Görüşme Formu, Anket ve Alan Notları Formu'' kullanılmıştır. Veri toplama araçlarının geçerliğini ve güvenirliğini sağlamada araştırmanın amacı kapsamında nitel ve nicel araştırma yöntemleri süreçlerine ve doğasına uygun hareket edilmiştir. Araştırmada nitel ve nicel veriler aşamalı olarak beş farklı zaman diliminde toplanmıştır. Veri toplama süreci 2018-2019, 2019 – 2020 ve 2020-2021 akademik yılları güz ve bahar dönemlerini kapsamıştır. Veri analizinde betimsel analiz, içerik analizi ve betimsel istatistik teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları arasında İngilizce hazırlık okulu öğretim görevlilerinin mesleki becerilere yönelik ihtiyaçlarının analizi, ilgili ihtiyaçların değerlendirmesi, bir eğitim programı tasarısı, ilgili programın uygulaması ve değerlendirmesi yer almıştır. Araştırmanın sonucunda İngilizce hazırlık okulu öğretim görevlilerinin mesleki gelişimine katkıda bulunmak amacıyla ''Mesleki Becerileri Geliştirme Programı'' geliştirilmiştir. Son olarak uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Many factors affect providing a quality education and rendering it sustainable. One of these factors is undoubtedly ensuring the professional development of personnel. An important way to ensure professional development is through the development of training programs. Program development requires conducting needs analysis, designing, implementing, evaluating the training program and making this situation sustainable. In this regard, the main purpose of this study is to develop a training program for the professional skills that English preparatory school lecturers need to develop in higher education. In the research, in which the mixed method approach was adopted, a multi-stage design, which is almost identified with program development and is frequently preferred, was used. Participants included stakeholders such as English preparatory school lecturers, students, administrators, faculty members and teacher trainers.“Interview Form for Professional Skills, Needs Analysis Form, Interview Form for Evaluating the Training Program, Questionnaire and Field Notes Form”were used as data collection tools. In ensuring the validity and reliability of data collection tools, the validity and reliability studies have been conducted in accordance with the processes and nature of qualitative and quantitative research approaches. In the study, qualitative and quantitative data were collected gradually over five different time periods. The data collection process included the fall and spring semesters of 2018-2019, 2019-2020 and 2020-2021 academic years. Descriptive analysis, content analysis and descriptive statistical techniques were used in data analysis. The findings of the study included the needs analysis of English preparatory school lecturers in terms of professional skills, the evaluation of the relevant needs, a training program design, the implementation and evaluation of the relevant program. As a result of the research,“Professional Skills Development Program”was developed in order to contribute to the professional development of English preparatory school lecturers. Finally, recommendations were made to practitioners and researchers.