Understanding intergenerational transmission of early maladaptive schemas from a memory perspective: Moderating role of overgeneral memory on adverse experiences
Anı bakış açısından erken dönem uyumsuz şemaların kuşaklararası aktarımını anlamak: Otobiyografik bellek özgüllüğünün olumsuz yaşam deneyimleri üzerindeki rolü
  1. Tez No: 691069
  2. Yazar: İDİL ALAFTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA UZER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: erken dönem uyumsuz şemalar, şema aktarımı, çocukluk çağı olumsuz yaşantıları, aşırı genel otobiyografik bellek, early maladaptive schemas, schema transmission, adverse childhood experiences, overgeneral autobiographical memory
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TED Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Önceki çalışmalar, erken dönem uyum bozucu şemaların anneden çocuğa aktarılırken kötü muamele ve karşılanmamış temel ihtiyaçlar gibi olumsuz çocukluk yaşantıları aracılığıyla aktarıldığını göstermektedir. Travmatik bellek alan yazını, travma öyküsü olan bireylerin bu yaşantılarını ve/veya diğer olumsuz deneyimlerini kategorik olaylar olarak hatırladıklarını göstermektedir. Bu kavram, aşırı genel otobiyografik bellek olarak adlandırılmakta olup, travmatik yaşantılara eşlik eden yoğun olumsuz duygulanımı önleyebilmek amacıyla kullanılmaktadır. Uzun vadede, çocukluk dönemi travmatik yaşantılarından sonraki duygu düzenleme sürecinden kaynaklanan aşırı genel otobiyografik bellek, çocuklarda uyum bozucu şema gelişimine de yol açabilmektedir. Bu çalışma, aşırı genel otobiyografik belleğin travmatik yaşantılar deneyimledikten sonra uyum bozucu düşünce örüntüsünü güçlendirerek erken dönem uyum bozucu şema aktarımına yol açıp açmadığı üzerine alan yazına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Çalışmaya 120 anne-ergen çifti katılmıştır. Anneler eposta adreslerine gönderilen link aracılığı ile anketleri online doldurmuştur. Ergenler de anketleri çevrimiçi ortamda tamamlamıştır. Ergenler, Otobiyografik Bellek Hatırlama Çalışması, Young Şema Ölçeği-Kısa Form-3 (YSQ-SF3), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ) ve Beck Depresyon Envanteri (BDI)'ni; anneler ise YSQ-SF3 ve BDI doldurmuştur. Sonuçlar, çocukluk çağı olumsuz yaşantılarının, annenin kopukluk-reddedilme şeması ile çocuğun kopukluk-reddedilme şeması arasındaki ilişkiye anlamlı şekilde aracılık ettiğini desteklemektedir. Bu ilişki, özellikle olumsuz anılarını genel hatırlamaya daha fazla yatkınlığı olan çocuklarda daha güçlü çıkmıştır. Bulgular, aşırı genel otobiyografik belleğin uyum bozucu şema aktarımına olanak sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Previous studies demonstrated that early maladaptive schemas (EMSs) are transmitted from mothers to children through adverse childhood experiences, such as maltreatment and unfulfilled core needs. The traumatic memory literature demonstrated that people with a history of trauma recall their traumatic and/or other negative experiences as categories of events—a phenomenon called overgeneral autobiographical memory (OGM)—to avoid the accompanying intense negative feelings. In the long run, OGM originating from an affect-regulation process after childhood traumatic experiences can facilitate the development of EMSs in children. This study expands the previous literature by studying whether OGM facilitates the transmission of EMSs by strengthening maladaptive thinking patterns after traumatic experiences. A total of 120 mothers and late adolescents participated in this study. Mothers filled out the forms online from the link sent to their e-mail addresses, and adolescents completed the forms online. Late adolescents completed the Autobiographical Memory Recall Task, Young Schema Questionnaire-Short Form-3 (YSQ-SF3), Childhood Trauma Questionnaire, and Beck Depression Inventory. Mothers filled out the YSQ-SF3 and BDI. The results confirmed that adverse childhood experiences significantly mediated the relationship between mothers' and children's disconnection and rejection schemas. Furthermore, this relationship was stronger, especially for children with a higher tendency of overgeneral retrieval of negative experiences. The present study provides evidence that OGM facilitates the transmission of early maladaptive schemas.