Geleneksel Türk el dokumalarının giysi modasına etkisi üzerine bir örnek: Tekirdağ el dokumaları ve kumaş yüzey önerileri
An example of the effect of traditonal Turkish hand weaving on clothing fashion: Tekirdağ hand weaving and cloth surface recommendations
- Tez No: 691104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÖHRET AKTEPE DAL
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: El Sanatları, El Dokuma, Kültür, Geleneksel, Tekstil Tasarımı, Handicrafts, Weaving, Culture, Traditional, Textile Design
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
El sanatları, bir milletin kültürünü simgeleyen tanıtan önemli bir unsurdur. Tarihsel süreç içerisinde dokuma sanatı en eski el sanatlarından biridir. İnsanlık tarihine paralel olarak sürekli gelişim göstermiş, çeşitli coğrafyalarda farklı zamanlarda, farklı hammadde ve tekniklerin kullanılmasıyla sanatsal olarak bütün kültürlerde yer bulmuştur. Dokuma zaman içerisinde estetik ve tasarım kavramlarıyla değişim göstermiştir. Estetiğin işlevle birleştiği günümüz dokuma sanatına gelenekselden esinlenerek kendi değerlerimizden ve kültürümüzden yola çıkarak farklı ve ayırt edici yeni tasarımlar ve önerilerde bulunmak amaçlanmıştır. Dokumalar çeşitli inanç, töre, iklim, yaşam biçimi vb. etkilere göre şekillenmiştir. Her bölgenin kendine özgü dokumaları vardır. Çalışmanın asıl konusu Tekirdağ yöresel el dokumalarıdır. Balkanlardan göç edip, Tekirdağ ili ve ilçelerine yerleşen, el dokuma sanatı ile uğraşan zanaatkarların geleneksel dokumaya katkıları ele alınacaktır. Göçlerle bölgeye gelen mübadil ve muhacirler hayatın her alanında canlı ve renkli yaşamlarından taviz vermeden yerleştikleri topraklara renk ve kültürel zenginlik getirmişlerdir. Düğünleri, folkloru, müzikleri, giysileri, dokumaları, oyaları, kilim ve yaygıları ile Tekirdağ ilçe ve köylerinde zengin bir kültür oluşturmuştur. Bu çalışmanın sonucunda, Tekirdağ yöresi el dokumalarından ilham alınarak, farklı teknik ve malzemeler kullanılarak, günümüz moda eğilimleri ışığında dokuma kumaşlarda yapısal, yüzeysel ve malzemenin hacmini geliştirici, üç boyutlu ve rölyef etkili çok yüzeyli özgün kumaş tasarımları yapılmıştır. Bu bağlamda, moda endüstrisine, kumaş yüzey ve giydirme uygulamaları ile yeni önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Handicrafts are an important element representing the culture of a nation. Within the historical process, weaving has been one of the oldest handicrafts. It has shown a continuous development in parallel with the history of humanity, and has found a place for itself as an art in different geographies in different periods with the use of different raw materials and techniques. Weaving has transformed in line with the concepts of aesthetics and design in the course of time. It has been aimed to make different and distinctive designs and recommendations for today's art of weaving, where aesthetics and function are combined, by getting inspiration from the traditional and relying on our own values and culture. Weaving is shaped according to various factors such as faith, tradition, climate, and lifestyle, etc. Every region has their own specific weaving. The main topic of the study is hand weaving that belongs to Tekirdağ region. In the study, the contribution of craftsmen who migrated from the Balkans and settled in the province of Tekirdağ and its districts dealing with the art of hand weaving to the traditional weaving will be discussed. The refugees and immigrants that came to the region have brought color and cultural diversity to the lands they settled without compromising their colorful and rich lifestyles in all spheres of life. With their weddings, music, clothes, weaving, lacework, carpets and rugs, they have created a rich culture in Tekirdağ and its districts. As a result of this study, by getting inspiration from the hand weaving of Tekirdağ region and using different materials, and in the light of today's fashion trends, three dimensional and relief-effect multi-surface original cloth designs that develop the structure, surface and volume of the material in woven clothes were made. In this context, new recommendations were made for the fashion industry about cloth surface and fitting applications.