The relationship between academic procrastination and motivational factors: A case of Turkish efl learners
Akademik erteleme eğilimi ve motivasyonel faktörler arasındaki ilişki: İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrenciler örneği
- Tez No: 691430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME YALÇIN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: procrastination, self-esteem, self-regulation, self-efficacy, Turkish learners, motivation
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Ertelemecilik, erteleme eğilimi veya prokrastrinasyon, birçok araştırmanın temel ilgi alanlarından biri olarak bilinmektedir. Ancak, bu konudaki araştırmaların çoğu psikoloji gibi tek alandaki öğrencilere yoğunlaştığından dil öğrencilerine yönelik sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Yabancı Dil olarak İngilizce öğrenen (EFL) Türk öğrencilerin akademik erteleme seviyesini bulmak ve bunun öğrencilerin İngilizce seviyelerine göre nasıl farklılaştığını ortaya koymaktır. Çalışma, ertelemecilik ve benlik saygısı (özgüven) arasındaki ilişkiyi dikkate alırken aynı zamanda erteleme ve yeterlik arasındaki ilişkiyi de ele almıştır. Bu çalışmada son olarak yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Türk öğrencilerinin erteleme davranış ve öz düzenleme davranışları arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın katılımcıları 2019-2020 akademik yılında Gaziantep Üniversitesi'nde İngilizce hazırlık programına kayıtlı olan 64'ı kız (%31,68) ve 138'i erkek, toplamda 202 öğrencidir. Bu öğrencilere 44 sorudan oluşan bir anket verilmiş ve A2, B1 ve B1+ seviyeleri dikkate alınmış ve 18 ile 26 yaş aralığı İngilizce öğrencileri seçilmiştir. Tezin bulguları, yükseköğretimde İngilizce hazırlık eğitimi almakta olan Türk öğrencilerin %62,75 (M =2,51) oranında erteleme eğilimine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, öğrencilerin ertelemecilik düzeyi orta seviyededir. Katılımcıların ertelemecilikle ilgili sorulara verdikleri cevaplarla ilgili olarak İngilizce seviyeleri dikkate alındığında da seviyeler arasında herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Son olarak, ertelemeciliğin, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerinin benlik saygısı, öz-yeterlik ve öz-düzenleme alışkanlıkları ile olumsuz yönde ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. AnahtarKelimeler: ertelemecilik, öz-saygı, öz-denetim, öz-yeterlik, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrenciler, motivasyon
Özet (Çeviri)
Understanding procrastination is one of the main concerns in many studies. However, there is still a limited number of studies examining language learners since most of the studies concentrate on similar participants, such as psychology students. This study aims to assess the level of academic procrastination that Turkish EFL learners have, and how it differs depending on the level of Turkish EFL learners. It tries to explore the relationship between procrastination and self-esteem. Then, it also aims to investigate the relationship between procrastination and self-efficacy. Lastly, it examines the relationship between procrastination and self-regulation of Turkish EFL learners. This study was conducted among students who are trying to learn English and who were enrolled in the preparatory program at Gaziantep University. The overall number of subjects was 202: 64 females (31.68%) and 138 males (68.32%) during the 2019-2020 academic year. A questionnaire consisting of 44 items was given to the participants. The study involved three levels; A2, B1, and B1+. The age range of the participants is between 18 and 26. The findings of the thesis proposed that EFL Turkish students have 62.75 % (M =2,51) level of procrastination. Moreover, the level of procrastination is moderate among them. There are no differences between the answers of the participants according to their English level. Procrastination was significantly negatively correlated with self-esteem, self-efficacy, and self-regulation.