Drying of pretreated apricot by combined solar and radio frequency system
Ön işlem görmüş kayısının radyo frekans ile kombine edilmiş güneş enerji destekli hava ile kurutulması
  1. Tez No: 691675
  2. Yazar: MELİS SEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KOÇAK YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuru Kayısı, Kükürtleme İşlemi, Hava Destekli Güneş Enerjisi İle Kurutma, RF Kurutma, Dried Apricot, Sulfuring Process, Air Assisted Solar Srying, RF Drying
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, ön işlem görmüş kayısıların kurutulması, pilot ölçekli yeni bir bütünleşik kurutma sistemi (güneş enerjisi destekli hava ve sıcak hava destekli radio frekans kurutma sistemi) kullanılarak araştırılmıştır. Ön işlem olarak fenolik ekstraktta daldırma ve/veya kükürtleme uygulanmıştır. Sülfür dioksit ile muamele işleminde farklı konsantrasyonlarda (0,5, 1,0, 1,5, 2,0, 2,5 kg elementel sülfür/ton kayısı) elementel sülfür kullanılmıştır. Fenolik ekstrakt işleminde ise antep fıstığı yumuşak kabuğundan elde edilen fenolik ekstrakt farklı konsantrasyonlarda (% 0,25, 0,75, 1,25, 1,75,% 2,25 ekstrakt) kullanılmıştır. Kurutma koşulları, güneş destekli hava ile kurutma sıcaklığı, güneş destekli hava ile kurutma süresi, hava akış hızı, RF elektrotlarının mesafesi ve RF kurutma süresi için sırasıyla 63,5 ° C, 895 dk, 5,5-6 m / s, 77 mm ve 385 dk olarak uygulanmıştır. Kuru kayısının kalitesi; renk (Lab), nem, sertlik, kalıntı kükürt içeriği, esmerleşme ölçümüne bakılarak belirlenmiştir. Yapılan analizler doğrultusunda en iyi ürün 2 kg elementel sülfür/ton kayısı seçilmiştir. Analiz sonuçları sırasıyla; 45,2±1,9, 17,8±1,4, 36,2±2,7, 20,54±0,97, 1355,87±64,73, 1598±30,8, 0,22±0,02 olarak hesaplanmıştır. Bu çalışma için mali destek, TÜBİTAK Proje No: 118O026 tarafından sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the drying of pre-treated apricots was investigated in a new combined drying system (a pilot-scale combined solar assisted air and hot air-assisted radio frequency drying system). Sulfuring and/or immersion in a phenolic extract were applied as pretreatments. In sulfuring process elemental sulfur with different concentrations (0.5, 1.0, 1.5, 2.0, 2.5 kg of elemental sulfur/ton of apricot) was used. In phenolic extract treatment different concentration of phenolic extract (0.25, 0.75, 1.25, 1.75, 2.25 % extract) obtained from pistachio hull was used. The drying conditions, solar-assisted air-drying temperature, solar-assisted air-drying time, air flow rate, the distance of RF electrodes, and RF drying time were 63.5 °C, 895 min, 5.5-6 m/s, 77 mm, and 385 min, respectively. The quality of apricots dried by developed system have been compared with the apricots dried with traditional drying method in terms of moisture content, browning index, color, texture, phenolic content, antioxidant activity and residual sulfur content. According to the results, the best quality dried apricots were obtained after sulfuring (2 kg of elemental sulfur/ton of apricot). The color (Lab), moisture, hardness, residual sulfur content, browning measurement are characteristics of this final product were 45.2±1.9, 17.8±1.4, 36.2±2.7, 20.54±0.97, 1355.87±64.73, 1598±30.8, 0.22±0.02 respectively. Financial support for this study is provided by TUBITAK Project No: 118O026.