Değişik egzersiz testlerinde harcanan enerji ile vücut kompozisyonu arasındaki ilişki
The Energy which is expended during different exercise tests and body composition
- Tez No: 69169
 - Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURATLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Spor, Sports
 - Anahtar Kelimeler: Aerobic power, Anaerobic power, Body Composition, Somatotype, Wingate, Endurance Shuttle Run Test, MaxV02. II
 - Yıl: 1998
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 55
Özet
DEĞİŞİK EGZERSİZ TESTLERİNDE HARCANAN ENERJİ İLE VÜCUT KOMPOZİSYONU ARASINDAKİ İLİŞKİ ÖZET“ Değişik Egzersiz Testlerinde Harcanan Enerji ile Vücut Kompozisyonu Arasındaki İlişki ”adlı araştırmamız, Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü giriş sınavlarına hazırlanan 38 erkek öğrenci üzerinde yapıldı. Denek olarak alman öğrencilerin Yaş Ortalamaları 19.21 + 1.5, Ağırlık Ortalamaları 66.6 + 7.82 kg, Boy Ortalamaları 175.5 ± 6.62 cm idi. Tüm deneklere Endurance Shuttle Run ve Wingate Anaerobik Güç testi uygulandı. Bu testlerde harcadıkları enerji miktarları tespit edildi. Antropometrik ölçümlerle Somatotip değerleri, BKI, % YAĞ ve YVA bulundu. Tüm bu ölçümler istatistiksel olarak irdelendi. Benzerlik ve farklılıklar hesaplandı. İstatistiklerin sonucunda Anerobik güç testinde harcanan enerji miktarı ile YVA (r= 0.693, p< 0.01), YAŞ (r= 0.377, p< 0.05) arasında pozitif yönde, EKT (r= -0.336, p< 0.05) derecesi ile negatif yönde anlamlı ilişki bulundu. Anaerobik güç testinde harcanan enerji miktarı ile de YORIND (r= -0.680, pO.Ol), EKT (r= -0.324, p< 0.05) arasında negatif, YVA (r= 0.327, p< 0.05) arasında da pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edildi. Araştırma sonunda; somatotipin aerobik ve anaerobik testler ile performansı büyük ölçüde etkilediği, BKF m uzun süreli aerobik testler üzerine etkili olduğu, ancak kısa süreli anaerobik testler üzerinde etkili olmadığı görüldü. Her iki testte de harcanan enerjinin YVA' dan etkilendiği bulundu. Anahtar kelime; Aerobik Güç, Anaerobik Güç, Vücut Kompozisyonu, Somatotip, Wingate, MaxV02, Endurance Shuttle Run Test.
Özet (Çeviri)
THE ENERGY WHICH IS EXPENDED DURING DIFFERENT EXERCISE TESTS AND BODY COMPOSITION ABSTRACT In this study all the tests and measurement performed on 38 male students who were getting ready for the Akdeniz University School of Education Physical and Sports entrance examination. The students Average ages were 19.21 ± 1.5, average Weights were 66.6 ± 7.82 kg, the heights were 175.5 ± 6.62 centimetres. Endurance Shuttle Run test and Wingate Anaerobic power tests were performed to determine the energy which was expended. Anthropometric measurements were used to determine somatotype values, BM, LBW and FAT %. The results of the statistical analysis which was applied to all the measurements mentioned above; The showed that there is a positive relation between the energy expended during aerobic power test and LBW(r= 0.693, p< 0.01) and AGE (r= 0.377, p< 0.05); a negative relation between the energy during aerobic power test and ECT (r= -0.336, p< 0.05). There is a negative relation between the energy expended during anaerobic power test and FI (r= -0.680, pO.Ol) and ECT (r= -0.324, p< 0.05), a positive relation between the energy expended during anaerobic power test and LBW (r= 0.327, p< 0.05). At the end of the study, it was determined that, somatotype effects the performance in a great deal, FAT % effects the performance negatively. And it's determined that BMI is effective on long lasting aerobic tests but it is not effective on short lasting anaerobic tests. In the two tests it is determined that LBW effects the expended energy.