Şizofreni hastalarında, birinci derece yakınlarında ve sağlıklı kontrollerde minör fiziksel anomalilerin ve zihin kuramının karşılaştırılması
Comparison of minor physical anomalies and theory of mind in schizophrenic patients, their first-degree relatives, and healthy controls
  1. Tez No: 691789
  2. Yazar: SAFA GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ŞAHİNGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: şizofreni, birinci derece yakınları, minör fiziksel anomaliler, zihin kuramı, schizophrenia, first degree relatives, minor physical anomalies, theory of mind
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; şizofreni hastalarında, hastaların birinci derece yakınlarında ve sağlıklı kontrollerde minör fiziksel anomalileri (MFA), zihin kuramını (ZK) ve MFA-ZK ilişkisini karşılaştırmalı olarak araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Remisyonda olan 34 şizofreni hastası, şizofreni hastalarının sağlıklı birinci derece 34 yakını ve hastaların birinci derece yakınlarıyla benzer sosyodemografik özelliklere sahip 34 sağlıklı kontrol çalışmamıza dahil edildi. Tüm katılımcılara; şizofreni hastalarında ek psikiyatrik hastalık, diğer katılımcılarda ise herhangi bir psikiyatrik hastalık olmadığını teyit etmek için SCID-I uygulandı. Katılımcılar; sosyodemografik faktörler, Minör Fiziksel Anomaliler Ölçeği kullanılarak minör fiziksel anomaliler, Gözler Testi ve Dokuz Eylül Zihin Kuramı Ölçeği (DEZİKÖ) kullanılarak zihin kuramı açısından değerlendirildi. Ek olarak hasta grubuna remisyon durumlarını ve semptom şiddetlerini belirlemek için Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS) uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza dahil ettiğimiz üç grup arasında minör fiziksel anomaliler açısından anlamlı fark yoktu. Gözler Testi' nden hasta grubu diğer iki gruba kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük puan aldılar, hasta yakınları ve sağlıklı kontroller arasında ise anlamlı fark yoktu. DEZİKÖ 1. düzey yanlış inanç, 2. düzey yanlış inanç, pot kırma alt testlerinden ve DEZİKÖ toplamından hastalar sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük ortalama puanı aldılar, hasta ve hasta yakınları arasında ise DEZİKÖ ortalama puanları açısından anlamlı fark yoktu. Yine hasta yakınları ve sağlıklı kontroller arasında DEZİKÖ ortalama puanları açısından anlamlı fark yoktu. Hasta grubunda; ağız anomalisi olanlar olmayanlara kıyasla DEZİKÖ 1. düzey yanlış inanç alt testinden anlamlı düzeyde daha düşük ortalama puanı aldılar, kulak anomalisi olmayanlar olanlara kıyasla DEZİKÖ ironi/ima alt testinden anlamlı düzeyde daha düşük ortalama puanı aldılar. Hasta yakını grubunda ağız anomalisi olanlar olmayanlara kıyasla DEZİKÖ 2. düzey yanlış inanç alt testinden anlamlı düzeyde daha düşük ortalama puanı aldılar. Gruplar içerisinde MFA-ZK kıyaslamasında bahsi geçen anlamlı bulgularımız dışında anlamlı düzeyde farklar yoktu. Sonuç: Şizofreni etiyolojisi ile ilgili farklı hipotezler mevcuttur ve bu hipotezlerin birisi 'nörogelişimsel hipotez' dir. Şizofreninin nörogelişimsel hipotezinin farklı yönlerinin aydınlatılması hastalığın genetiğinin, klinik doğasının anlaşılmasına ve tedavisine önemli katkılar sunabilir. Biz de çalışmamızda, hastalığın nörogelişimsel hipotezinin aydınlatılmasına katkı sunabilecek şekilde, hastalarda ve hasta yakınlarında MFA-ZK arasında anlamlı ilişkiler bulduk.
Özet (Çeviri)
Aim of study: The aim of this study is to compare minor physical anomalies (MPA), theory of mind (ToM), and MPA-ToM relationship in schizophrenic patients, first-degree relatives of patients, and healthy controls. Material and Method: Thirty-four patients with schizophrenia in remission, thirty-four healthy first-degree relatives of patients with schizophrenia, and thirty-four healthy controls with similar sociodemographic characteristics with first-degree relatives of patients were included in our study. All participants underwent SCID-I to confirm that patients with schizophrenia did not have any additional psychiatric illness and other participants did not have any psychiatric illness. Participants were evaluated in terms of sociodemographic factors, minor physical anomalies using the Minor Physical Anomalies Scale, and theory of mind using the Eyes Test and the Dokuz Eylül Theory of Mind Scale (DEZİKÖ). Participants were evaluated in terms of sociodemographic factors, minor physical anomalies using the Minor Malformations Scale, and theory of mind using the Eyes Test and the Dokuz Eylül Theory of Mind Index (DEZİKÖ). In addition, the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) was applied to the patient group to determine their remission status and symptom severity. Results: There were no significant differences between the three groups included in our study in terms of minor physical anomalies. In the Eyes Test, the patient group scored significantly lower than the other two groups, and there was no significant difference between patient relatives and healthy controls. Patients had significantly lower mean scores from DEZİKÖ first-order false belief, second-order false belief, Faux pas subtests and DEZİKÖ total compared to healthy controls. There were no significant differences in DEZİKÖ mean scores between patients and their relatives. Also, there were no significant differences in DEZİKÖ mean scores between patient relatives and healthy controls. In the patient group, those with mouth anomalies had a significantly lower mean score from DEZİKÖ first-order false belief subtest compared to those without mouth anomalies, and those without ear anomalies had a significantly lower mean score from DEZİKÖ hinting subtest compared to those with ear anomalies. In the patient relatives group, those without oral anomaly had a significantly lower mean score from DEZİKÖ second-order false belief subtest compared to those without mouth anomalies. There were no significant differences between the groups, except for the significant findings mentioned in the MPA-ToM comparison. Conclusion: There are different hypotheses regarding the etiology of schizophrenia and one of these hypotheses is the 'neurodevelopmental hypothesis'. The elucidation of different aspects of the neurodevelopmental hypothesis of schizophrenia may make important contributions to the understanding of the genetics and clinical nature of the disease and its treatment. In our study, we found significant relationships between MFA-ToM in patients and their relatives, which may contribute to the elucidation of the neurodevelopmental hypothesis of the disease.