Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin el hijyeni konusunda bilgi ve tutumlarının belirlenmesi
Determining the knowledge and attitudes of the nurses working in the intensive care units about hand hygiene
- Tez No: 691872
- Danışmanlar: PROF. DR. SARHAN SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: El hijyeni, hastane enfeksiyonları, yoğun bakım ünitesi, Hand hygiene, nosocomial infections, intensive care unit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyon Kontrolü Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ADÜ hastanesi yoğun bakım ünitelerinde görev yapan hemşirelerin el hijyeni konusundaki bilgi ve tutumlarının belirlenmesi, elde edilen sonuçlara göre eksik ve yetersiz olan durumlarda önlemlerin alınmasını sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Kasım 2019- Şubat 2020 tarihleri arasında ADÜ Hastanesi Yoğun Bakım ünitelerinde yürütülen kesitsel nitelikli, ankete dayalı olarak yapılmıştır. Yoğun bakım ünitelerinde çalışan 218 hemşire araştırmamızın evrenini oluştururken gönüllü 195 hemşire araştırma grubunu oluşturmaktadır. Tanımlayıcı istatistikler arasında kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında ki-kare testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak alınmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan hemşirelerin %92' si el hijyeni yaptıkları durumları doğru alanda uyguladığını belirtmiştir. Hemşirelerin uygun şekilde el hijyenini engelleyen faktörler incelendiğinde ellerde oluşan sağlık problemleri, eldiven kullanımı, yetersiz araç gereçler, zaman kısıtlılığı ve unutma %79,5 oranla dikkati çekmiştir. Sonuç: Tüm dünyada ve ülkemizde önemli sağlık sorunlarından olan hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde en etkili yöntem el hijyenidir. El hijyenine uyumu azaltan etmenler göz önünde bulundurulursa yoğun bakım ünitelerinde çalışan ekibe düzenli eğitim verilmesi ve denetlenmesi, fiziki şartların iyileştirilmesi ve yeterli personel ile çalışılmasının temini gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the knowledge and attitudes of nurses working in the intensive care units of ADU hospital on hand hygiene, and to take precautions in cases where there is deficient and insufficient according to the results obtained. Materials and Methods: Our study was based on a cross-sectional survey conducted in ADU Hospital Intensive Care Units between November 2019 and February 2020. While 218 nurses working in intensive care units constitute the universe of our research, 195 volunteer nurses constitute the research group. Chi-square test was used to compare categorical variables among descriptive statistics. The significance level was taken as p < 0.05. Results: 92% of the nurses who participated in our study stated that they applied hand hygiene in the right area. When the factors preventing nurses from proper hand hygiene were examined, it was noted that health problems in the hands, use of gloves, inadequate equipment, time constraints and forgetting were noted with a rate of 79.5%. Conclusion: Hand hygiene is the most effective method for the prevention of hospital infections, which are important health problems all over the world and in our country. Considering the factors that reduce compliance with hand hygiene, regular training and supervision of the team working in the intensive care units, improvement of physical conditions and working with sufficient personnel are required.