13-15 yaş aralığındaki sedanter bireylere uygulanan intensiv interval antrenman programının biyomotorik özellikler üzerine etkisi
The effect of intensive interval trai̇ni̇ng program applied to sedentary individuals between 13-15 years old on physical properties
- Tez No: 691892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE AKPINAR KOCAKULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sedanter, İntensiv, Biyomotor Özellikler, İnterval Antrenman, Sedentary, İntensive, Biomotor Specifications, Interval Training
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada 13-15 yaş aralığında aktif olarak spor yapmayan bireylere uygulanan 4 haftalık Yoğun (İntensiv) interval antrenman programının biyomotor yetiler üzerinde etkisinin olup olmadığı araştırılmaktadır. Bu araştırmaya Tekirdağ ili Kapaklı ilçesine bağlı Karaağaç Atatürk Ortaokulunda öğrenim gören sağlıklı 6 kız ve 22 erkek öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmaya katılan deneklerin yaş ortalaması 13,53±0,62 yıl, boy ortalaması 162,86±5,54 cm ve vücut ağırlığı ortalaması 54,33±8,41 kg olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan denek grubu 4 hafta süreyle haftada 3 gün yüksek yoğunluklu interval antrenman programına katılmışdır. Deneklerin boy uzunluğun ölçülmesinde; metre, vücut ağırlığının ölçülmesinde; baskül, aerobik güçlerinin ölçülmesinde; mekik koşusu testi, anaerobik güçlerinin ölçülmesinde; dikey sıçrama ve durarak uzun atlama testi, süratin ölçülmesinde; 30 metre Sürat testi, çevikliğinin ölçülmesinde; 505 çeviklik testi ve esnekliğin ölçülmesinde; otur– eriş testi uygulanmıştır. Araştırmada, tarama modellerinden“Tek Grup Ön test-Son Test Modeli'' kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS İstatistik 26 paket programı kullanıldı. Araştırmada uygulan altı farklı testin ön test ve son testleri arasında farklılık olup olmadığının tespiti için t-testi kullanılmıştır. Tüm çalışmada anlamlılık düzeyleri 0,05 ve 0,001 değerleri dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu araştırmada, anaerobik kapasite, 30 m sürat testi, 505 çeviklik testi, aerobik kapasite ve durarak uzun atlama testinde ”ön test ve son test" ölçümleri arasındaki fark anlamlı bulunmuş (p0.05). Sonuç olarak sedanter bireylerin biyomotorik özelliklerinden sürat, çeviklik, aeorbik kapasite ve anaerobik kapasite üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edilmiş ancak esneklik özelliği bakımından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Biyomotorik özellikler içerisinde en çok gelişim aerobik kapasitede üzerinde görülmüştür. İntensiv interval antrenmanları ile sürat, çeviklik, dayanıklılık gibi özelliklerindeki artışlar daha başarılı sporcuların yetişmesine ve bu şekilde ülkemizdeki sporcu kalitesinin artmasına olanak sağlayacaktır. Kaliteli sporcuların yetişmesi beraberinde ülkemizi uluslararası alanda daha çok branşta ve sporcu sayısı ile başarıya ulaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines whether the 4-week intensive (Intensiv) interval training program, which is applied to individuals who are not actively sporting in the age of 13-15, has an impact on certain biomotor competences. In this study, 6 healthy girls and 22 male students who studied at Karaağaç Atatürk Secondary School in Tekirdağ district of Kapaklı have volunteered. The average age of the subjects participating in the study was 13,53 ± 0,62 years, average height was 162,86 ± 5,54 cm and body weight average was 54,33 ± 8,41 kg. The group of subjects participating in the study participated in a high-intensity interval training program 3 days a week for 4 weeks. Measuring the height of the subjects; measuring the meter, body weight; measuring the basin, aerobic forces; The shuttle run test has been performed to measure anaerobic forces; vertical jump and long jump stop test, measuring velocity; 30 meter sprint test, measuring agility; 505 agility tests and measuring flexibility; sit-down – erections test were performed. The study used the“Single Group Pre-test - Final Test Model”from the screening models. SPSS Statistical 26 package program was used to evaluate the data obtained. The t-test was used to determine whether the six different tests applied in the study differ between the pre-test and the final tests. In the entire study, the levels of semantics were carried out taking into account the values 0,05 and 0,001. In this study, the difference between the measurements of anaerobic capacity, 30 m sprint testing, 505 agility testing, aerobic capacity and long-standing jump testing has been meaningful (p0.05). As a result, sedanters have been found to have positive effects on speed, agility, aeorbic capacity and anaerobic capacity from individuals' biomotor properties, but no significant difference in flexibility characteristics has been found. The most improvement in biobiophysical properties has been seen in aerobics capacity. With intensiv interval workouts, increases in speed, agility, endurance will allow more successful athletes to grow and thus improve the quality of athletes in our country. The growing of quality athletes will bring our country to success with more international branches and the number of athletes.