Planlanmamış gebeliklerin yaşanma sıklığı ve beden imajına etkisi
The prevalence of experiencing unplanned pregnancy and its effect on body image
- Tez No: 692006
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN TAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Beden imajı, Gebelik, Planlanmamış gebelik
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu araştırma planlanmamış gebeliklerin beden imajına etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, analitik kesitsel olarak Ekim 2019– Ekim 2020 tarihleri arasında, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü' ne bağlı Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi' nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini bu hastanenin obstetri polikliniğine rutin izlem için başvuran gebeler, örneklemini ise 300 gebe oluşturmuştur. Araştırma verileri Gebe Tanıtım Formu ve Beden Algısı Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25 programı ve verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ki-kare, Fisher' s Exact ve student t test kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamıza katılan 300 gebenin %30' unun gebeliğinin planlanmamış olduğu saptanmıştır. Gebelerin yaş ortalaması 27,46±4,76, eş yaş ortalaması 31,21±5,10, ilk evlenme yaş ortalaması 22,8±4,11' dır. Araştırmaya katılan gebelerin yaşayan çocuk sayısı, toplam gebelik sayısı, canlı doğum sayısı arttıkça planlanmamış gebelik oranlarının arttığı, daha önce planlanmamış gebelik yaşamanın ve gebelikten korunmak için geleneksel yöntemleri kullanmanın da planlanmmaış gebelik yaşama oranlarını artırdığı, yapılan istatistiksel analizde bu artışların anlamlı olduğu saptanmıştır (p0,05). Gebelerin Beden Algısı Ölçeği puan ortalaması 148,24±23,92 bulunmuştur. Planlayarak gebe kalanların 148,50±21,83 ve planlamadan gebe kalanların Beden Algısı Ölçeği puan ortalaması 147,63±28,32 bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada gebelerin üçte birinin gebeliklerinin planlanmamış gebelik olduğu, gebelerin beden imaj algılarının orta düzeyde olduğu ve planlanmamış gebeliklerin gebelerin beden imajlarını etkilemediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted with the aim of determining the effect of unplanned pregnancies on body image. Material and Methods: The research was carried out as an analytical cross-sectional study between October 2019 and October 2020 at Aydın Obstaetrics and Pediatrics Hospital affiliated with Aydın Provincial Health Directorate. The study population consisted of pregnant women who visited the obstetrics out-patient clinic of the hospital for routine follow-up, whereas the sample consisted of 300 pregnant women. The data for the research were collected using the Pregnancy Introductory Form and Body Perception Scale. With the SPSS 25 programme, analyses of data were performed using descriptive statistics, chi-square, Fisher' s Exact and student t test. Results: 30% of the 300 pregnant women who participated in our study were carrying unplanned pregnancy. The mean age of the pregnant women was 27.46±4.76, the mean age of their spouses was 31.21±5.10 and the mean age at first marriage was 22.8±4.11.