Türk popülasyonunda IL-1A (RS1800587), IL-1B (RS1143634) polimorfizmleri ile bifosfanat kullanımına bağlı çenelerde gelişen osteonekroz arasındaki genetik ilişkinin araştırılması
Investigation of the genetic relationship between IL-1A (RS1800587), IL-1B (RS1143634) polymorphisms and bisphosphonate-related osteonecrosis of the jaw in turkish population
  1. Tez No: 692058
  2. Yazar: GÖKHAN GEDİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ÖZKAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Genetik, Dentistry, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Çenelerin Bifosfanatla İlişkili Osteonekrozu, Genetik Alleller, IL1A proteini, IL1B proteini, Polimorfizm, Bisphosphonate-Associated Osteonecrosis of the Jaw, Genetic Alleles, IL1A protein, IL1B protein, Polymorphism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Son yıllarda çenelerin Bifosfanat ile ilişkili osteonekrozunun (BRONJ) tanı ve tedavisi üzerine birçok çalışma yayınlanmıştır, ancak BRONJ'un gelişim mekanizması halen tam olarak anlaşılamamıştır. Çeşitli mekanizmaların araştırılmasına rağmen, literatürde enflamatuar bileşenler ve hastalık gelişiminin ilgili genetik parametreleri hakkında ayrıntılı bilgi yoktur. Hem enflamatuar süreç hem de osteoklastlar üzerinde doğrudan etkisi olduğu bilinen İnterlökin-1 (IL-1) sitokininin BRONJ gelişimi ile yakın bir ilişkisi olabileceğine inanmaktayız. Bu çalışmanın amacı Türk hastalarda BRONJ ve İnterlökin-1 Alfa (IL-1A) rs1800587 ve İnterlökin-1 Beta (IL-1B) rs1143634 polimorfizmleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: 2019 - 2021 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Kliniğine başvuran ve BRONJ öyküsü veya yatkınlığı olan 40 Türk (11 erkek, 29 kadın; ortalama yaş 61.5) hasta çalışmaya dahil edildi. BRONJ tanısı konulan 20 gönüllü çalışma grubuna; yatkınlığı olan ancak BRONJ gelişmeyen 20 gönüllü kontrol grubuna alındı. Genotiplemeler (rs1800587 ve rs1143634), TaqMan Genotipleme Testleri kiti (Applied Biosystems Foster City, CA, ABD) ve Real-Time PCR (7500 Hızlı Reel-Time PCR Sistemi, Applied Biosystems) cihazı kullanılarak, bukkal mukoza swap örneklerinden izole edilen DNA aracılığı ile gerçekleştirildi. Bulgular: Kontrol grubu IL-1A (rs1800587) polimorfizmi için CC, CT, TT genotip ve yüzde dağılımları sırasıyla 11 (%55), 6 (%30), 3 (%15) IL-1B (rs1143634) polimorfizmi için CC, CT, TT genotip ve yüzde dağılımları sırasıyla 12 (%60), 3 (%15), 5 (%25) şeklinde analiz edilmiştir. Çalışma grubu IL-1A (rs1800587) polimorfizmi için CC, CT, TT genotip ve yüzde dağılımları sırasıyla 10 (%50), 10 (%50), 0 (%0), IL-1B (rs1143634) polimorfizmi için CC, CT, TT genotip ve yüzde dağılımları sırasıyla 10 (%50), 8 (%40), 2 (%10) şeklinde analiz edilmiştir. Sonuçlar: Gruplara göre IL1A ve IL1B gen sonuçlarının dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p değerleri sırasıyla 0,194, 0,217). Gruplara göre IL1A ve IL1B gen allellerinin dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p değerleri sırasıyla 0,617, 0,809). BRONJ gelişimi ve IL-1 gen polimorfizmi arasındaki ilişkinin aydınlatılabilmesi için daha fazla sayıda gen bölgesinin incelendiği, geniş katılımcılı ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Many studies have published on the diagnosis and treatment of Bisphosphonate-related osteonecrosis of the jaws (BRONJ) in recent years, but the development mechanism of BRONJ is still not fully understood. Although, too many mechanisms have investigated, there is no detailed information about inflammatory components and related genetic parameters of disease development, in the literature. We believe that Interleukin-1 (IL-1) cytokine, which is known to have a direct effect on both the inflammatory process and osteoclasts, may have a close relationship with the development of BRONJ. The aim of this study is to investigate the relationship between BRONJ and Interleukin-1 Alpha (IL-1A) rs1800587 and Interleukin-1 Beta (IL-1B) rs1143634 polymorphisms in Turkish patients. Material and Methods: 40 Turkish patients (11 males, 29 females; mean age 61.5 years) with a history or predisposition to BRONJ and who referred to the Marmara University Faculty of Dentistry, Oral and Maxillofacial Surgery Clinic between years of 2019 and 2021, were included the study. For the case group, 20 volunteers who diagnosed with BRONJ were included in the study group and 20 volunteers who had a predisposition but did not develop BRONJ were included in the control group. Genotyping (rs1800587 and rs1143634) was performed via isolated DNA from from buccal mucosal swap samples using the TaqMan Genotyping Assays kit (Applied Biosystems Foster City, CA, USA) and Real-Time PCR device (7500 Rapid Reel-Time PCR System, Applied Biosystems. Results: For control group IL-1A polymorphism, the percentage (numbers) distributions of CC, CT and TT genotypes were as 11 (%55), 6 (%30), 3 (%15); for L-1B polymorphism 12 (%60), 3 (%15), 5 (%25), respectively. For case group IL-1A polymorphism, the percentage (numbers) distributions of CC, CT and TT genotypes were as 10 (%50), 10 (%50), 0 (%0); for L-1B polymorphism 10 (%50), 8 (%40), 2 (%10), respectively. Conclusion: There was no statistically significant difference between the distributions of IL1A and IL1B gene results according to the groups (p values 0.194, 0.217, respectively). There was no statistically significant difference between the distributions of IL1A and IL1B gene alleles according to the groups (p values 0.617, 0.809, respectively). Further studies with large sample size are needed, in which more gene regions examined to elucidate the relationship between BRONJ development and IL-1 gene polymorphism.