Tekstil sektöründe çalışanların toz ve gürültü maruziyetlerinin incelenmesi
Investigation of dust and noise exposure of textilesectors
  1. Tez No: 692068
  2. Yazar: ZİYA ERSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAVRİL PETRİDİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil sektörü, toz ve gürültü, kişisel maruziyet, ortam ölçümleri, Textile sector, dust and noise, personal exposure, ambient measurements
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tekstil sektörü ulusal ve uluslararası ticarette ciddi bir pazara sahiptir. Türkiye'de çalışanların istihdam kaynaklarından biridir. Sektör içerisinde çalışanlar açısından ciddi risk oluşturabilecek etkenler yer almaktadır. Açığa çıkan bu risklerden ikisi de toz ve gürültüdür. Bu riskler çalışan sağlığını etkilemektedir. Çalışanın sağlığına etki eden bu risklere karşı önlem alınmalı ve çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma şartları sağlanmalıdır. Bu çalışmanın amacı; risklerin çalışanların sağlığını ne derece etkilediğinin tespitinin yapılması ve gerekli olan önlemlerin belirlenmesidir. Bu amaçla Uşak ili içerisinde tekstil işi yapan üç fabrikanın yaptırmış olduğu çalışma ortamındaki toz ve gürültü ölçüm değerleri analiz edilmiştir. Bunun yanı sıra bu fabrikalarda çalışan 100 işçinin sağlık muayene sonuçları incelenmiştir. Çalışma yapılan tekstil fabrikalarının birçok bölümünde toz ve gürültü risklerinin sınır değerleri aştığı görülmüştür. Toz ve gürültünün yoğun olduğu bu bölümlerde çalışanlara sağlıklı ve güvenli bir çalışma alanı sağlanmadan çalışma yapılmaması gerektiği tespit edilmiştir. Bu riskli çalışma alanlarında daha sağlıklı ve güvenli çalışılması için önerilerde bulunulmuştur. Toz ve gürültü etkenlerini ortadan kaldırabilmek veya azaltabilmek için kaynakta mücadele edilmelidir. Diğer taraftan çalışanlar kişisel koruyucularını kullandıkları tespit edilse de sağlık açısından işyerlerinin tehlike sınıflarına göre ya da işyeri hekiminin yapılmasını istediği aralıklarla çalışanların muayene edilmeleri gerektiği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
The textile sector has a serious volume in national and international trade. It provides employment for a great numbers in Turkey. There are factors that can pose a serious risk for employees in this sector. Two of these important risks are dust and noise. These risks affect employee health. Measures should be taken against these risks affecting the health of the employee and healthy and safe working conditions should be provided to the employees within the framework of occupational health and safety. The aim of this study is to determine the extent to which the risks affect the health of the employees and to determine the necessary precautions. For this purpose, dust and noise measurement values in the working environment of three textile factories in Uşak province were analyzed. In addition, the health examination results of 100 workers working in these factories were examined. It has been observed that dust and noise risks exceed the limit values in many parts of the textile factories studied. It has been determined that work should not be done without providing a healthy and safe working area for the employees in these sections where dust and noise are intense. Suggestions have been made for a healthier and safer working in these risky working areas. In order to eliminate or reduce dust and noise factors, the solution must be found within the source of these factors. On the other hand, even if it is determined that the employees use their personal protective equipment, it is foreseen that the employees should be examined according to the hazard classes of the workplaces in terms of health or at intervals requested by the workplace doctor.