Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin pandemi dönemindeki yaşam tarzları, memnuniyetleri ve sosyal medya bağımlılıkları
Evaluation of life styles satisfaction and social media addictions of Medical Faculty senior students during the pandemic period
- Tez No: 692094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KURDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, bağımlılık, yaşam doyumu, pandemi, sağlıklı yaşam, Social media, addiction, life satisfaction, pandemic, healthy lifestyle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışma, pandemi döneminde Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin sağlıklı yaşam davranışlarını, yaşam doyumlarını ve sosyal medya bağımlılıklarını değerlendirmek ve birbirleriyle ilişkilerini ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi son sınıf öğrencileri araştırmaya çevrimiçi anket yoluyla katıldı. Sosyodemografik Bilgi Formu, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği-Yetişkin Formu kullanılarak toplanan veriler istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Ortalama yaş 24.5±1.38 (22-31) idi ve 215 katılımcının %55.8'i kadındı. Katılımcıların 1/3'ünden fazlası ideal beden kitle indeksinin dışındaydı. Her on katılımcıdan birinin kronik bir hastalığı vardı. Sosyal medyada geçirilen ortalama süre 2,7 saatti. Katılımcıların tümü, ortalaması dört olmak üzere birden fazla sosyal medya platformu kullanıyordu. En çok tercih edilen platformlar sırasıyla WhatsApp, YouTube, Instagram ve Twitter oldu. Katılımcılar sosyal medyayı ağırlıklı olarak“olayları ve gündemi takip etmek”amacıyla kullanmışlardır. Katılımcıların 2/3'ünden fazlası pandemi döneminde sosyal medya kullanımının arttığını belirtti. Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği-Yetişkin Formu ve Yaşam Doyumu Ölçeği puanları açısından Twitter ve Instagram kullananlar ile kullanmayanlar arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Kendilerini sosyal medya bağımlısı olarak gören katılımcılar diğer gruplarla karşılaştırıldığında sosyal medya bağımlılık puanlarının anlamlı olarak yüksek, yaşam doyum puanlarının ise düşük olduğu görüldü. Katılımcıların sosyal medyada geçirdikleri zamanın sosyal medya bağımlılık puanları ile pozitif yönde orta düzeyde, yaşam doyum puanları ile negatif yönde ilişkili olduğu belirlendi. Kullanılan sosyal medya platform sayısı ile sosyal medya bağımlılığı puanları arasında pozitif yönde zayıf, yaşam doyumu puanları ile zayıf negatif korelasyon vardı. Sosyal medya bağımlılığı puanları ile yaşam doyumu puanları arasında zayıf bir negatif korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Pandemi döneminde sosyal medya kullanımının arttığı belirlendi. Ayrıca kendini sosyal medya bağımlısı olarak görenlerin sosyal medya bağımlılık puanları anlamlı olarak daha yüksekti. Sosyal medya bağımlılığı yüksek olanların yaşam doyumu daha azdı. Sağlıklı yaşam tarzı puanları ile sosyal medya bağımlılığı arasında anlamlı farklılık bulunmazken, yaşam doyumu ile pozitif yönde korelasyon saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the healthy life behaviors, life satisfaction, and social media addictions of senior students of the Çukurova University Medical Faculty during the pandemic period and reveal their relationship with each other. Material and Method: Çukurova University senior students participated in the study through an online questionnaire. The data collected using the Sociodemographic Information Form, the Life Satisfaction Scale, and the Social Media Addiction Scale-Adult Form were analyzed with the statistical package program. Results: The mean age was 24.5±1.38 (22-31), and 55.8% of the 215 participants were female. More than 1/3 of the participants were outside the ideal body mass index. One in ten participants had a chronic illness. The average time spent on social media was 2.7 hours. All of the participants were using more than one social media platform, with an average of four. The most preferred platforms were WhatsApp, YouTube, Instagram, and Twitter, respectively. Participants mainly used social media to“follow the events and agenda.”More than 2/3 of the participants stated that the use of social media increased during the pandemic period. A significant difference was found between those who use Twitter and Instagram and those who do not, in terms of Social Media Addiction Scale-Adult Form and Life Satisfaction Scale scores. When the participants who saw themselves as social media addicts were compared with other groups, their social media addiction scores were found to be significantly higher, and their life satisfaction scores were low. It was determined that the participants' time spent on social media was positively moderately correlated with their social media addiction scores and negatively correlated with their life satisfaction scores. There was a weak positive correlation between the number of social media platforms used and social media addiction scores and a weak negative correlation with life satisfaction scores. A weak negative correlation was found between social media addiction scores and life satisfaction scores. Conclusion: It was determined that the use of social media has increased during the pandemic period. In addition, the social media addiction scores of those who see themselves as social media addicts were significantly higher. Those with high social media addiction had less life satisfaction. While no significant difference was found between healthy lifestyle scale scores and social media addiction, a positive correlation was found with life satisfaction.