Hanna Mina'nın hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve el-Erkaş ve'l-Ğaceriyye adlı romanının incelenmesi
The life of Hanna Mina, literary personality, works and the examination of his novel al-Ar'kash wa'l-Gajariah
  1. Tez No: 692128
  2. Yazar: FIRAT KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR EMEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Arap Romanı, Suriye, Modern Suriye Romanı, Hanna Mina, ez-Zi'bu'l-Esved, el-Erkaş ve'l-Ğaceriyye, Arabic literature, Arabic novel, Syria, modern Syriannovel, Hanna Mina, ez-Zi'bu'l-Esved, al-Ar'kash wa'l-Gajariah
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Modern Arap edebiyatının başlangıcı, Napolyon'un (1769-1821), 1798 yılında Mısır'ı işgal etmesiyle başlamıştır. Böylece Arap dünyasına öncülük eden Mısır'ın Batı uygarlığıyla arasında bir yakınlaşma başlamıştır. Batı ile Doğu arasında meydana gelen kültürel yakınlaşma sürecinde Mısır ve daha sonra Suriye'de Fransızca olmak üzere diğer Avrupa dillerinden Arapçaya çeviri ile birçok roman yayınlanmıştır. Modern Arap romanında yenilikler XIX. yüzyılın ikinci çeyreğinde görülmeye başlamıştır. Suriye ve Lübnan'da Batı tarzı eğitimle alakası olan topluluğun çalışmaları, matbaa ve gazeteciliğin, yeni fikirlerin ve yeni edebi akımların tanınmasını sağlamıştır. Arap edebiyatında deniz edebiyatının kurucusu Hanna Mina'nın çoğu romanında toplumcu gerçekçiliğin temaları bulunmaktadır. Romanlarında yoksulları, fakirleri ve çektikleri sefaleti işleyen Mina, feodalizmden nefret etmiş ve kendi gözünde Ortadoğu'nun önemli olaylarını aktarmaya çalışmıştır. Bu çalışmamızın giriş bölümünde Modern Arap romanı ve Modern Suriye romanında romanın başlangıcı ve gelişimi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Hanna Mina'nın hayatı, eserleri ve edebi kişiliğinden bahsedilmektedir. İkinci bölümde ise Hanna Mina'nın romanlarından birinci cildi olan“ez-Zi'bu'l-Esved”adlı romanının özetine yer verilmiş ve ikinci cildi olan“el-Erkaş ve'l-Ğaceriyye”adlı romanı zaman, mekân, kişi, olay ve diğer özellikleri şekil ve üslup bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The beginning of modern Arabic literature, began with Napoleon's (1769-1821) invasion of Egypt in 1798. Thus, the first contact of the Arab world with the Western civilization occurred. In the process of cultural approachment between the West and the East, many novels were published with translations from other European languages into Arabic, including french in Egypt and later in Syria. Innovations in the modern Arabic novel started to be seen in the second quarter of the 19th century. In Syria and Lebanon, the community's work, which was associated with Western-style education, promoted the recognition of printing and journalism, new ideas and new literary movements. Hanna Mina, the founder of sea literature in Arab literature, has the themes of socialist realism in most of her novels. Mina, who deals with the poor, the poor and the misery they suffered in her novels, hates feudalism and tries to convey the important events of the Middle East in her own eyes. In the introduction part of this study, and also information about the beginning and development of the modern Arabic novel and the modern Syrian novel is conveyed. In the first chapter, Hanna Mina's life, works and literary personality are mentioned. In the second chapter, the summary of the volume of Hanna Mina's novel is conveyed which was called“ez-Zi'bu'l-Esved”and her second volume,“el-Erkaş ve'l-Ğaceriyye”were examined in terms of time, place, person, event, and other features form and style.