Çevrimiçi eğitim ve danışmanlık yoluyla yapılan postpartum izlemin postpartum depresyon ve postpartum uyuma etkisi: Randomize kontrollü bir çalışma
The effect of postpartum follow-up through online education and counseling on postpartum depression and postpartum adaptation: A randomized controlled trial
- Tez No: 692150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL YAMAN SÖZBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Postpartum Dönem, Postpartum Depresyon, Uyum, Çevrimiçi Sağlık Eğitimi, Çevrimiçi Danışmanlık, Çevrimiçi İzlem, Postpartum Period, Postpartum Depression, Adaptation, Online Health Education, Online Counseling, Online Fallow-up
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışma postpartum dönemde çevrimiçi eğitim ve danışmanlık yoluyla verilen hemşirelik bakımının postpartum depresyon ve postpartum uyuma etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, tek merkezli, tabakalı randomizasyon (parite: primipar-multipar; doğum şekli: vajinal-sezaryen) ile yapılmış paralel randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Örneklem için 62 kadın (Deney: 31, Kontrol: 31) randomize edilmiştir. Verilerin toplanmasında Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EDSDÖ) ve Postpartum Kendini Değerlendirme Ölçeği (PKDÖ) kullanılmıştır. Deney grubunda yer alan kadınlara T.C. Sağlık Bakanlığı Postpartum Bakım Yönetim Rehberi izlemlerine uygun zamanlama ve içerikte üç çevrim içi izlem (eğitim ve danışmanlık) yapılmıştır. Kontrol grubunda yer alan kadınlar hastane tarafından sunulan rutin izlem ve bakımı almıştır. Son izlemden sonraki bir haftalık süre içinde (postpartum 30-42. günler arası) kadınlara EDSDÖ ve PKDÖ çevrimiçi olarak tekrar uygulanmıştır. Kontrol grubundaki kadınların EDSDÖ puan ortalaması 10.70±4.55, deney grubundaki kadınların ise 6.32±3.46'dır (t=4.276, p= 0.000, d=1.084). Kontrol grubundaki kadınların %35.5'i, deney grubundaki kadınların ise %6.5'i postpartum depresyon açısından risklidir (χ2=7.884, p=0.005). Deney grubundaki kadınların PKDÖ Annelik ve Yenidoğan Bakımından Memnuniyet alt ölçeği toplam puan ortalaması 16.77±4.44, kontrol grubundaki kadınların ise 20.26±6.08'dir (t=-2.577, p= 0.012, d=0.656). Çalışma sonucunda çevrimiçi olarak uzaktan verilen postpartum eğitim, danışmanlık ve izlemin postpartum depresyonu önlemede etkili olduğu ve postpartum dönemde kadının kendi ve yenidoğana yönelik bakımdan memnuniyet açsınından postpartum uyumu artırdığı saptanmıştır. Bu doğrultuda; uygun koşullar sağlandığında postpartum rutin izlemin çevrimiçi olarak uzaktan da yapılabileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of nursing care given through online education and counseling in the postpartum period, on postpartum depression and postpartum adaptation. The study is a single-center, parallel randomized controlled experimental study with stratified randomization (parity: primiparous-multiparous; mode of delivery: vaginal-cesarean section). For the sample, 62 women (Experiment: 31, Control: 31) were randomized. The Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS) and Postpartum Self-Assessment Scale (PSAS) were used to collect data. Three online follow-ups (education and counseling) were made to the women in the experimental group, at a timing and content in accordance with the Ministry of Health Postpartum Care Management Guide. Women in the control group received routine follow-up and care provided by the hospital. Within one week after the last follow-up (postpartum days 30-42), EPDS and PSAS were re-administered to the women online. The mean EPDS score of the women in the control group was 10.70±4.55, while it was 6.32±3.46 for the women in the experimental group (t=4.276, p= 0.000, d=1.084). 35.5% of the women in the control group and 6.5% of the women in the experimental group were at risk for postpartum depression (χ2=7.884, p=0.005). The total mean score of the PSAS Maternal and Newborn Care Satisfaction subscale of the women in the experimental group was 16.77±4.44, while it was 20.26±6.08 for the women in the control group (t=-2.577, p= 0.012, d=0.656). As a result of the study, it was determined that online postpartum education, counseling and follow-up were effective in preventing postpartum depression and increased postpartum compliance in terms of satisfaction with self and newborn care in the postpartum period. In this direction; It has been suggested that postpartum routine monitoring can also be done remotely online when suitable conditions are provided.