Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2010-2020 yılları arasında incelenmiş nefrektomi materyallerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of nephrectomy materials examined between 2010-2020 at Harran University Faculty of Medicine, Department of Medical Pathology
  1. Tez No: 692241
  2. Yazar: ŞEYMA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET EMİN GÜLDÜR, DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL YAĞMUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, Böbrek hastalıkları, Böbrek neoplazmları, Karsinoma, Karsinoma-renal hücreli, Neoplazmlar, Patoloji, Retrospektif çalışmalar, Wilms tümörü, Şanlıurfa-Harran, Kidney, Kidney diseases, Kidney neoplasms, Carcinoma, Carcinoma-renal cell, Neoplasms, Pathology, Retrospective studies, Wilms tumor, Şanlıurfa-Harran
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Ürogenital sistem nefrojenik kordon adı verilen yapıdan gelişir. Böbrekler T11-L3 seviyesinde, retroperitoneal yerleşimli organlardır. Böbrekler vücudumuzun sıvı elektrolit dengesini sağlar ve kan basıncını kontrol altına alırlar. Böbreğin işlevsel ünitesi üriniferöztübüller olarak adlandırılır Böbreğin Non-neoplastik hastalıkları arasında; ektopik böbrek, hipoplazik böbrek, atnalı böbrek, basit böbrek kistleri, akut ve kronik pyelonefrit gibi hastalıklar sayılabilir. Neoplastik hastalıklara ise anjiomyolipom, wilms tümörü, böbrek hücreli karsinoma örnek olarak verilebilir Nefrektomi başta böbrek neoplazileri olmak üzere birçok renal hastalığın tedavi yöntemidir. Literatürde bilinen ilk nefrektomi üreterovajinal fistül nedeni ile 1869 yılında Gustav Simon tarafından gerçekleştirilmiştir. Ancak modern anlamda ilk nefrektomi 1963 yılında Robson tarafından yapılmıştır. Ürolojik müdahaleler sonucunda patoloji laboratuvarlarına gelen materyaller arasında mesane-prostat TUR materyalleri, biyopsiler, nefrektomi, sistektomi ve prostatektomiler sayılabilir. Biz bu çalışmamızda Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı' nda 2010-2020 yılları arasında kabul edilen 224 radikal ve parsiyel nefrektomi materyalini retrospektif olarak inceledik. Materyallerden 49 tanesi pediatrik hastalara ait olup, 175 tanesi ise erişkin tip hastalardan oluşmaktaydı. Hastaların patoloji arşivinden tüm preparatları çıkarılarak yeniden değerlendirilmiştir. Ayrıca tüm patoloji raporları tekrar gözden geçirilmiştir. Tüm veriler literatür bilgileri doğrultusunda yeniden yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The urogenital system develops from a structure called the nephrogenic cord. The urogenital system develops from a structure called the nephrogenic cord. Kidneys are retroperitoneal organs located at T11-L3 level. Kidneys provide the fluid and electrolyte balance of our body and control blood pressure. The functional unit of the kidney is called the uriniferous tubules. Non-neoplastic diseases of the kidney include; Diseases such as ectopic kidney, hypoplasic kidney, horseshoe kidney, simple kidney cysts, acute and chronic pyelonephritis can be counted. Angiomyolipoma, Wilms tumor, renal cell carcinoma can be given as examples of neoplastic diseases. Nephrectomy is a treatment method for many renal diseases, especially renal neoplasms. The first known nephrectomy in the literature was performed by Gustav Simon in 1869 for ureterovaginal fistula. However, the first nephrectomy in the modern sense was performed by Robson in 1963. Materials coming to the pathology laboratories as a result of urological interventions include bladder-prostate TUR materials, biopsies, nephrectomy, cystectomy and prostatectomy.