Okul öncesi eğitimi alan 60 – 66 aylık çocuklara verilen algoritmik düşünme becerisi eğitiminin problem çözme becerilerine etkisi
The effect of algorithmic thinking skills given to 60 – 66 months children with pre-school education on creative problem solving skills
- Tez No: 692283
- Danışmanlar: PROF. DR. BELMA TUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Preschool Education, Problem Solving Skill, Algorithmic Thinking Skill, Robotic Coding, Generation Z, Creativity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı okul öncesi eğitimi alan 60 – 66 aylık çocuklara verilen Algoritmik düşünme becerisi eğitiminin problem çözme becerilerine olan etkisini araştırmaktır. Bu konuda literatür taraması ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2019 - 2020 eğitim öğretim yılı içerisinde İstanbul Küçükçekmece ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Halkalı TOKİ Akasya Bağımsız Anaokulunda yer alan 60 – 66 aylık 49 çocuk ve rastgele seçim yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel yöntem kullanılmıştır. Araştırmada nicel verileri toplamak amacı ile Oğuz ve Köksal Akyol (2012) tarafından geliştirilmiş olan çocuklar için Problem Çözme Becerisi Ölçeği (PÇBÖ) ön test - son test olarak kullanılmıştır. Çalışmada deney grubuna dahil olan çocukların nicel verilerini toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen ve 20 etkinlik zamanından oluşan Algoritmik Düşünme Becerisi Eğitimi geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Algoritmik Düşünme Becerisi Eğitimi Kartları (ADBEK) alanında uzman beş öğretim üyesinin olumlu uzman görüşü neticesinde uygulanmaya konmuştur. Dört Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi ve bir Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğretim üyesinden olumlu uzman görüşü alınarak ADBE kartları çalışma için hazır hale getirilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmada deney grubunda 25 çocuk, kontrol grubunda da 23 çocuk yer almıştır. Deney grubunda bulunan her çocuk için 20 etkinlik zamanı süren Algoritmik Düşünme Becerisi Eğitimi uygulanmıştır. Kontrol grubunda bulunan 23 çocuğa ise Millî Eğitim Bakanlığı Erken Çocukluk Eğitimi Programı uygulanmaya devam etmiştir. Çalışmanın yürütüldüğü esnada kontrol grubundan bir çocuk geçirdiği ameliyattan ötürü çalışmadan çıkarılmak zorunda kalınmış olup toplamda 48 çocuk ile çalışma tamamlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; Algoritmik Düşünme Becerisi Eğitimi alan deney grubundaki çocukların Çocuklar İçin Problem Çözme Becerisi Ölçeği (PÇBÖ) puanları ile kontrol grubuna dahil edilen çocukların Çocuklar İçin Problem Çözme Becerisi Ölçeği (PÇBÖ) puanları karşılaştırıldığında deney grubunda anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. Araştırmaya katılan deney grubundaki çocukların Algoritmik Düşünme Becerisi Eğitimine yönelik davranışları da nicel olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonunda verilen Algoritmik Düşünme Becerisi Eğitiminin problem çözme becerilerinin gelişimi için uygun bir uygulama modeli olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of Algorithmic Thinking Skills Training Given to Preschool Education 60 – 66 Month-Old Children on Creative Problem Solving Skills. Literature review on this subject has been carried out nationally and internationally. The research was carried out in the 2019 - 2020 academic year with randomly selected 49 children aged between 60 and 66 months attending to Halkalı TOKİ Akasya Independent Kindergarten, affiliated to the Ministry of National Education, in the district of Küçükçekmece, Istanbul. Quantitative method was used in the research. In the study, the Problem Solving Skills Scale for children developed by Oğuz and Köksal Akyol (2012) was used as a pre-test and post-test to collect quantitative data. Algorithmic Thinking Skills Training consisting of 20 activity intervals was developed by the researcher and used to collect the quantitative data of the children in the experimental group. Algorithmic Thinking Skills Training Cards (ADBEK) were put into practice because of the positive expert opinion of five faculty members who are experts in their field. ADBE cards were made ready for the study and started to be used by obtaining positive expert opinions of four faculty members from the Computer and Instructional Technologies Education Deparment and one faculty member from the Pre-School Teaching Department. While there were 25 children in the experimental group, there were 23 children in the control group. Algorithmic Thinking Skills Training, which lasted 20 activity times, was applied to each child in the experimental group. The curriculum applied by the Ministry of National Education continued to be applied to 23 children in the control group. During the study, one child from the control group had to be excluded from the study due to the operation he had undergone, and the study was completed with a total of 48 children. According to the findings of the Research, when the Children's Problem Solving Skills Scale (CPSS) scores of the children in the experimental group who received Algorithmic Thinking Skills Training were compared with those of in the control group, a significant difference was observed in the former group. The behavior of the children in the experimental group towards Algorithmic Thinking Skills Training was also analyzed quantitatively. It has been concluded that the Algorithmic Thinking Skills Training given at the end of the research is an application that can be used in problem solving.