Gender mainstreaming in international security organizations: The case of NATO
Uluslararası güvenlik örgütlerinde toplumsal cinsiyetin anaakımlaştırılması: NATO vakası
  1. Tez No: 692451
  2. Yazar: ZEYNEP TECE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLRİZ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Güvenlik, Toplumsal Cinsiyet, NATO, BMGK 1325, International Security, Gender, NATO, UNSCR 1325
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1325 sayılı kararının ve Kadınlar, Barış ve Güvenlik gündeminin NATO tarafından benimsenip uygulanmasını incelemektedir. Bu tezde Feminist Güvenlik Çalışmaları çerçevesinde, NATO'nun toplumsal cinsiyete duyarlı bir bakış açısıyla bütünleşmesinin örgütün yapılarına ve operasyonlarına nasıl yansıdığı ve sürecin eril kültür ve kurumlarda bir dönüşüme yol açıp açmadığı tartışılmaktadır. Tez, toplumsal cinsiyet perspektifinin NATO'nun hem askeri hem de sivil/siyasi yapısına entegrasyonuna ilişkin literatürdeki NATO raporlarına, haberlere ve tartışmalara kapsamlı bir şekilde bakarak, NATO'nun 1325 sayılı Güvenlik Konseyi Kararının ve Kadınlar, Barış ve Güvenlik (WPS) gündeminin örgüte dâhil edilmesi için çeşitli kurumsal adımlar attığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, bu tez NATO'nun toplumsal cinsiyet perspektifinin gerçekte ne olduğuna dair anlamlı bir yorumlama yapmadan bu gündemi uygulama çabalarının yarım kalacağını savunmaktadır. Sonuç olarak bu tez, toplumsal cinsiyet perspektifinin NATO'nun askeri ve sivil/politik yapılarına entegre edilmesi için ordulardaki eril kültürün azaltılması, özcü yaklaşımdan kaçınılması, NATO üye devletlerin taahhütlerini arttırması, siyasi irade ve farkındalığın yükseltilmesi, cam tavan sendromunun azaltılması ve daha güvenilir ve standartlaşmış veri ve araçların kullanılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the adoption of UNSCR 1325 and implementation of the Women, Peace and Security (WPS) agenda by NATO. Within the framework of Feminist Security Studies, it discusses how NATO's integration of a gender-sensitive perspective reflects on the organization's structures and operations and whether the process has led to a transformation of its masculine culture and institutions. Through an extensive overview of NATO reports, news and discussions in the literature about the integration of gender perspective in NATO, the thesis examines both military and civilian /political structure of NATO and finds out that NATO has taken several institutional steps for inclusion of UNSCR 1325 and Women, Peace and Security agenda into its structures. However, it also argues that without a meaningful interpretation of what a gender perspective truly is, the efforts of NATO to implement the UNSCR 1325 and the WPS agenda will stay unfinished. As a conclusion, the thesis asserts the necessity of diminishing the masculine culture in militaries, abstaining from essentialist approaches, increasing efforts to push the WPS agenda commitments of NATO member states as well as increasing the political will and awareness, decreasing the glass ceiling syndrome, and usage of more reliable and standardized tools in order to integrate gender perspectives into military and civilian /political structures of NATO.