Illuminating an Empire: Solar symbolisms in mughal art and architecture
Bir imparatorluğu aydınlatmak: Babürlü sanat ve mimarisinde güneş sembolizmi
  1. Tez No: 692456
  2. Yazar: ROBIN THOMAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ UZAY PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Tarih, Architecture, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Babürlüler, güneş sembolizmi, kutsal hükümranlık, sanat ve mimarlık tarihi, Mughal Empire, solar symbolism, sacred kingship, art and architectural history
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Babürlü sanatı ve mimarisi üzerine yapılan çalışmalar ve güneş sembolizmi ile kutsal hükümranlık uygulamaları üzerine yapılan çalışmalar ayrı ayrı olarak akademide iki farklı araştırma alanı oluşturmaktadır ve belirli noktalarda birleşip ayrışarak bu konulara ilişkin anlayışımızı şekillendirmeye ve yönlendirmeye devam etmektedir. Bununla birlikte, bu iki ayrı araştırma alanı nadiren etkileşime girmekte ve bunun sonucunda da bir noktada birleşememektedir. Bu çerçevede, mevcut tez çalışmasında literatürde tespit edilen söz konusu boşluğun doldurulması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, Babürlüler hanedanlığının hakimiyeti süresince gelişen ve evrimleşen güneş sembolizmi ögelerinin karakteristik niteliklerinin bir bağlama oturtulması amaçlanmaktadır. Güneş sembolizmi ögelerinin 16. yüzyılın ortalarından itibaren belirgin hale geldiği ve 17. yüzyılın sonlarından itibaren de giderek düşüşe geçtiği göz önüne alınarak, çalışmada Babür İmparatorluğu'nda güneş sembolizminin yükselişi ve düşüşünün altında yatan nedenler ile birlikte kutsal hükümranlık uygulamalarıyla olan bağlantıları da incelenmektedir. Bunun yanı sıra, Babürlü sanat ve mimarisinden birçok örnek analiz edilerek güneş sembolizminin her iki alanı da nasıl şekillendirdiği ortaya konmaktadır. Böylece, güneş sembolizmi ögelerine ilişkin kısıtlı literatür tutarlı bir anlatı olarak sunulmakta ve Babürlü sanat ve mimarlık tarihine ilişkin geniş külliyata katkıda bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Studies on Mughal art and architecture and studies on the solar symbolisms and sacred kingship separately constitute established routes in academia and continue to inform our understanding of both the topics with established points of convergence and divergence. However, these two lines of scholarly analysis have seldom interacted and converged. Within this framework, in order to attempt to bridge this gap, the thesis aims to contextualize the characteristics of solar symbolisms that had developed and evolved throughout the reign of the Mughal dynasty. Considering that solar symbolisms rose to prominence in the mid sixteenth century and started its decline from late seventeenth century, the study firstly aims to understand what caused the rise and decline of solar symbolisms and its association with sacred kingship in the Mughal Empire. Additionally, the thesis also examines how solar symbolisms had shaped and informed Mughal art and architecture through analysing the many instances of its appearance in both fields. In doing so, the study also attempts to offer a coherent narrative on the sparse literature on solar symbolisms and add to the grand corpus of research on Mughal art and architecture.