Abâkâ Hân devrinde İlhanlı Devleti tarihi (663-680/1265-1282)
History of Ilkhanids State in Abaka Han period (663-680/1265-1282)
  1. Tez No: 692523
  2. Yazar: İBRAHİM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Abâkâ Han, İlhanlılar, Altın Orda Devleti, Çağatay Hanlığı, Memlûkler, Abâkâ Khan, Ilkhanids, Golden Horde State, Chagatai Khanate, Mamluks
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 493
Özet
İlhanlı Devleti'nin ikinci hükümdarı olan ve devletin gerçek kurucusu sayılan Abâkâ Han dönemini (1265-1282) konu edinen bu çalışmada, devrin siyasi ve askeri olayları ile birlikte sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeleri de ele alınmıştır. On yedi yıllık hükümdarlığı boyunca güçlü bir iktidar kuran Abâkâ Han, dâhili hadiselerde adaletli bir yönetim sergilerken, hariçte ise devlete dört bir yandan saldıran Altın Orda, Çağataylı ve Memlûkler gibi düşman devletlerle mücadele etmek zorunda kalmıştır. Bir yandan devleti düşmana karşı korurken, bir yandan da İran başta olmak üzere çoğunluğu Müslümanlardan oluşan ülkelerde Moğol hâkimiyetini tesis etmekle uğraşmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which is the subject of the Abâkâ Han period (1265-1282), who was the second ruler of the Ilkhanid State and considered the real founder of the state, the political and military events of the period, as well as the social, economic and cultural developments were discussed. Having established a strong power during his rule for more than seventeen years, Abakâ Khan, while displaying a just administration in domestic events, had to fight against enemy states such as the Golden Horde, Chagatai and Mamluks who attacked the state from all sides. While protecting the state against the enemy, it also struggled with establishing Mongol rule in the predominantly Muslim countries, especially Iran.