Choice Theory in Mitch Albom's Tuesday with Morrie and Ian Mcewan's On Chesil Beach
Mitch Albom'unda seçim teorisi Morrie ve Ian ile Salimcewan Chesil Plajında
- Tez No: 692522
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAYAD AL_JAMANI (KBU)
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Chesil Sahilinde, Ian McEwan, Mitch Albümü, Seçim teorisi, Salı ile Morrie, Choice theory, Ian McEwan, Mitch Album, On Chesil Beach, Tuesday with Morrie
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, Seçim Teorisi ile ilgilidir; bireylerin yaratıcı karakterler olmak için bağımsız hareket etmeleri gerektiğini savunur. Bu tez, bu ilkeyi edebi karakterlere tutumlarını analiz ederek uygular. İlk bölüm William Glasser'ın Seçim Teorisi hakkındadır. Bu teori, insanların birbirleriyle nasıl iyi geçindikleri konusundaki sorunlarıyla ilgilenir. Ayrıca çoğu insanın etrafındaki insanlarla olumsuz bir ilişkisi vardır. Bireyler, insanları toksik ilişkilere sürükleyen eski, dışsal psikolojik teknikleri izlemiştir. İnsanlar dış psikolojinin eski tekniklerini atalarından, ebeveynlerinden ve öğretmenlerinden miras almıştır. Geleneksel bir yöntemdir ve insan hayatını dengelemek için kullanılır. Seçim Teorisi ise insanları iç kontrol psikolojisi adı verilen tanıdık bir dünyaya yerleştirir ve birbirlerini tanımalarına rehberlik eder. İnsanların kendilerini kontrol etme yeteneklerine odaklanır. Ayrıca, çalışma, insanların hayatlarını tüketen ve doğru yaşam biçimini ihmal eden karakterlerin canlandırıldığı Album's Tuesday with Morrie'den 1990'larda insanların yaşam durumlarını ortaya koyuyor. Taleplerini elde etmek için çalışırlar ve etraflarındaki uygunsuz dünya yüzünden açgözlüdürler. Morrie aşk, yaşam, ölüm, dostluk, din, para, aile, iş, kader vb. konuları tartışır. Ian McEwan'ın On Chesil Beach'i 2000'li yıllarda insanların hayatlarını doğrudan inceliyor. Roman iki aşık hakkındadır. Düzgün bir hayata sahip olmak için birbirlerini seçmişlerdir. İyi bir ilişkileri olamaz; dış kontrol psikolojisiyle karşı karşıyadırlar.
Özet (Çeviri)
This present study is about Choice Theory; it holds that individuals ought to act independently to become creative characters. This thesis applies this principle to literary characters by analyzing their attitudes. The first chapter is about Choice Theory by William Glasser. This theory deals with people's problems on how they get along well with one other. Moreover, the majority of individuals have a negative relationship with other individuals around them. They have followed the old, external psychological techniques that have led people to be in negative relationships. People have inherited the old techniques of external psychology from their ancestors, parents, and teachers. It is a traditional method, and it is used for balancing human lives. Choice Theory, on the other hand, puts people in a familiar world which is called internal control psychology and guides them to be familiar with each other. It focuses on people's ability to control themselves. In the second chapter, this study demonstrates people's living state in the 1990s from Album's Tuesday with Morrie in which characters are portrayed to have consuming lives and have neglected the proper way of living. They work to get their demands and are greedy because of the inappropriate world around them. Morrie discusses love, life, death, friendship, religion, money, family, business, fate, etc. The third chapter examines On Chesil Beach shows How Ian McEwan presents people's lives in the 2000s. The novel is about two lovers. They have chosen each other in order to have a proper life. They cannot have a good relationship and they face external control psychology.