İkame yemlerle beslenen bal arısı kolonilerinden hasat edilen erkek arı larvalarının bazı kalite özelliklerinin incelenmesi
Investigation of some quality features of harvested drone larvae by feeding honey bee colonies with food substitutes
  1. Tez No: 692530
  2. Yazar: AHMET OĞUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEVRİM OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Apilarnil, Erkek Bal Arısı Larvası, İkame Yem, Apiterapi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Türkiye'de son yıllarda“apiterapi”kavramının kimlik kazanmasıyla beraber, fonksiyonel arı ürünlerine ilgi artmıştır. Apilarnil, arıcılar tarafından fazla bilinmeyen, yeni bir arı ürünü olarak değerlendirilebilir. Bu çalışmada, farklı ikame yemler ile beslenen kolonilerden elde edilen apilarnillerin bazı fiziko-kimyasal özellikleri ve farklı ikame yemlemenin apilarnil üretimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma 100 koloni içerisinden, birbirine eşit yavru durumlarında ve koloni güçleri bakımından denk olan 12 adet koloni üzerinde yürütülmüştür. Tesadüfi olarak 3 gruba ayrılan koloniler, kontrol grubu (A), bal ikame ile beslenen grup (B) ve protein ikame yemi ile beslenen grup (C) olarak ayrılmıştır. Deneme sonunda gruplara göre kolonilerden elde edilen tek erkek arı larvaları (apilarnil) arasında istatistiki olarak fark bulunmazken (p0.05). Bal ikame (B),kontrol (A) ve protein ikame yem ile beslenen (C) grubu arasında fark bulunmamıştır. Elde edilen toplam apilarnil miktarları gruplara göre sırasıyla 214,2 gr, 312,38 gr, 399,9 gr olarak bulunmuştur. Araştırmada ayrıca elde edilen apilarnillerin gruplara göre nem, protein, yağ ve şeker oranları analiz edilmiştir. Nem, protein, yağ ve şeker oranları sırasıyla kontrol grubu için % 76, % 12,9, % 5,8 ve % 5,0; bal ikame grubu için sırasıyla; % 76,3, % 10,7, % 5,5, % 7,4 olarak bulunmuştur. Protein ikame yemi ile beslenen grup için sırasıyla % 76,6, % 14,1, % 4,8, % 4,4'tür. Bu tez çalışmasında elde edilen bulgulara göre, Apilarnil üretiminin artırılması üzerinde kolonilerin protein ikame yem ile beslenmesinin etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years in Turkey,“apitherapy”has gained popularity an this increased interest in functional bee products. Apilarnil is a new bee product that is not well known by beekeepers. In this study, some physico-chemical properties of apilarnil obtained from colonies fed with different substitute feeds and the effect of different substitute feed on apilarnil production were investigated. The study was carried out on 12 colonies out of 100 colonies, equal in terms of brooding and colony strength. Colonies randomly divided into 3 groups were divided into control group (A), the group fed with honey substitute (B) and the group fed with protein substitute feed (C). At the end of the experiment, there was no statistically significant difference between the groups according to single drone larvae obtained from the colonies; ;, the difference between the control (A) group and the group fed with protein substitute feed was found statistically significant between the total amounts of apilarnil obtained. (p >0.05) There was no difference between sugar (B) and control (A) and group (C) fed with protein substitute feed. The total amount of apilarnil obtained was 214.2 g, 312.38 g, and 399.9 g, respectively, according to the groups. The moisture, protein, fat and sugar ratios of the apilarnils obtained in the study were analyzed according to the groups. 76%, 12.9%, 5.8%, 5.0% for the control group, respectively. 76.3%, 10.7%, 5.5% 7.4%. For the group fed protein substitute feed, respectively; 76.6%, 14.1% 4.8%, 4.4%. According to the research findings, it has been shown that feeding the colonies with protein substitute feed is effective in increasing Apilarnil production.