S.B.Ü. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi ameliyathanesinde çalışan sağlık personelinin covid19 ile ilgili farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 692642
  2. Yazar: EGEMEN ATAĞ
  3. Danışmanlar: UZMAN ŞENAY GÖKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, COVID-19 pandemisi, bilgi düzeyi, farkındalık düzeyi, Health workers, COVID-19 pandemic, knowledge level, awareness level
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Sağlık çalışanlarının COVID-19 pandemi sürecinde edindiği tecrübe ve bilgi düzeyi, temas ve korunma yöntemleri ile ilgili farkındalık düzeyini tespit edip gerekli önlemleri artırmak adına önemlidir. Sağlık çalışanların bilgi düzeyi, tutum ve uygulamalar doğrudan enfeksiyon bulaş riskini etkilemektedir. Bu nedenle özellikle bulaş riskinin yüksek olduğu yoğun bakım ünitelerinde çalışan personelin bilgi düzeyini arttıran çalışmalar önem arz etmektedir. Çalışmamızda ameliyathanede görevli sağlık çalışanlarının COVID-19 hastalığı ile ilgili bilgi ve farkındalık düzeylerini araştırarak, olası hastaya müdahale durumunda bireysel ve klinik olarak güncel kılavuzlar ışığında gerekli hazırlıklarının olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel tamamlayıcı bir çalışma olarak, 3 Mayıs 2021 ve 10 Mayıs 2021 tarihleri arasında SBÜ İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi anestezi kliniğinde yapılmıştır. Çalışmaya çeşitli kliniklerinde görevli 200 uzman hekim, asistan hekim, hemşire, anestezi teknikeri, ameliyathane teknikerinden oluşan sağlık çalışanı dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm katılımcılardan imzalı onam formu alınmıştır. Katılımcılara sosyo-demografik özellikleri, COVID-19 hastalığı hakkında epidemiyolojik bilgileri, kesin/olası tanı COVID-19 hastalarına yönelik ameliyathanede ve girişim uygulanan müdahale prosedürlerindeki fiziki koşulların durumu hakkında 40 soru içeren anket uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılmayı kabul eden katılımcıların 65'i (%32,5) erkek, 135'i (%67,5) kadın idi. Çalışmamıza alınan katılımcıların COVID-19 bulaşması konusunda bu faktörler arasında önemli bir fark olmadığı, ancak eğitim almış olmanın klinik/prognoz ve tanı konusundaki bilgi düzeyini belirgin olarak yükselttiği görüldü. Hekim olup olmama, yaş grupları ve meslek deneyimi faktörlerinin bilgi düzeylerine etki etmediği gözlendi. COVID-19 hastalarının hastanede izlemi, alınacak önlemler ve uygulanacak kurallar, sağlık personelinin yapması gerekenler, kişisel koruma ekipmanları, ameliyathane ve koruma önlemleri konularında da COVID-19 konusunda eğitim almış olanların bilgi düzeylerinin çoğunlukla daha yüksek olduğu görüldü. Bu başlıklarda da hekim olup olmama, yaş grupları ve meslek deneyimi faktörlerinin bilgi düzeylerine etki etmediği gözlendi. Sonuç: COVİD-19 önlemleri ile ilgili ulusal ya da uluslara arası tedbirler, düzenlemeler ve bilgiler her geçen gün değişmekte, yenilenmekte ve düzenlenmektedir. Sağlık çalışanları COVİD-19 ile ilgili güncel bilgileri yakinen takip etmeli bu konuda yapılan eğitimleri dikkatle izlemelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The level of experience and knowledge gained by healthcare professionals during the COVID-19 pandemic is important in order to determine the level of awareness about contact and protection methods and to increase the necessary precautions. The level of knowledge, attitudes and practices of healthcare workers directly affect the risk of infection. For this reason, efforts that increase the level of knowledge of the personnel working in intensive care units, where the risk of transmission is high, are important. In the present study, we aimed to investigate the knowledge and awareness levels of healthcare professionals working in the operating room about COVID-19 disease, and to evaluate whether they have the necessary preparations in the light of current guidelines individually and clinically in case of possible patient intervention. Matarial and Methods: The present cross-sectional complementary study was conducted in the anesthesia clinic of SBU Istanbul Ümraniye Training and Research Hospital between May 3, 2021 and May 10, 2021. Health workers consisting of a total of 200 specialist physicians, assistant physicians, nurses, anesthesia technicians, operating room technicians working in various clinics were included in the study. A signed consent form was obtained from all participants. A questionnaire consisting of 40 questions about their socio-demographic characteristics, epidemiological information about COVID-19 disease, physical conditions in the operating room and intervention procedures for definitive/probable diagnosed COVID-19 patients was applied to the participants. Results: Of the participants, 65 (32.5%) were male and 135 (67.5%) were female. There was no significant difference among the participants in terms of the factors regarding the transmission of COVID-19 included, but being educated significantly increased the level of knowledge about clinical/prognosis and diagnosis. The levels of knowledge about the follow-up of COVID-19 patients in the hospital, the precautions to be taken and the rules to be applied, what the healthcare personnel should do, personal protection equipment, operating room and protection measures were significantly higher in those who were educated on COVID-19. Age and the factors of being a physician or professional experience did not affect the level of knowledge significantly in these titles. Conclusion: National or international measures, regulations and information about COVID-19 measures are changing, renewed and regulated day by day. Healthcare professionals should closely follow up-to-date information about COVID-19 and carefully follow the trainings on this subject.