Flört şiddetinin ayrışma-bireyleşme ve bağlanma stilleri ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between dating violence, separation-individuation and attachment styles
- Tez No: 692731
- Danışmanlar: PROF. ALİ KEYVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ayrılma-bireyleşme, flört şiddeti, güvenli bağlanma, güvensiz bağlanma, flört şiddetine yönelik tutum, Separation-individuation, dating violence, secure attachment, insecure attachment, attitude towards dating violence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, flört şiddetinin ayrışma-bireyleşme ve bağlanma stilleri ile ilişkisini incelemektir. Araştırma 2020-2021 yılları arasında gerçekleştirilmiş olup örneklemi, Türkiye'de bulunan üniversitelerde lisans eğitimine devam eden, medeni durumu bekar olan, mevcut flört ilişkisi olan ya da yaşam süresi boyunca en az bir tane flört ilişkisi olmuş 18-22 yaş aralığındaki 209 kadın ve 63 erkek 2 nonbinary toplam 274 katılımcıdan oluşmakta olup, çalışmada cinsiyet ayrımı gözetilmemiştir. Flört ilişkisinde yaşantılanan şiddetin ayrılma-bireyleşme süreçleri ve bağlanma stilleri ile ilişkisine dair çıkarımlara varabilmek için katılımcılara, araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu, Ergen Ayrışma-Bireyleşme Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi, Romantik İlişkileri Değerlendirme Ölçeği ve Flört Şiddeti Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın ilişkisel bir model üzerine kurulduğu ve değişkenler arasında nedensellik incelenmediği için hipotez testlerinde korelasyon analizi kullanılmıştır. Ayrıca bulguları desteklemek adına, demografik bilgilerde flört şiddetine maruz kaldığını belirten ve belirtmeyen kişilerin bağlanma ve ayrışma-bireyleşme skorları arasındaki fark T-Testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, flört ilişkisinde şiddet yaşantısının ayrılma-bireyleşme sürecindeki aksaklıklar ile arasında pozitif yönde, güvensiz (korkulu ve kayıtsız olmak üzere) bağlanma stilleri ile pozitif yönde ve güvenli bağlanma stilleri ile arasında negatif yönde anlamlı ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte flört şiddetine yönelik tutum ile güvenli bağlanma stili ile arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Bu bağlamda, flört ilişkilerinde deneyimlenen şiddet ile ayrılma-bireyleşme süreçlerindeki aksamaların ve güvensiz bağlanma stillerinin ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between dating violence, separation-individuation and attachment styles. The research was carried out between 2020-2021 and the sample consisted of 209 female, 63 male and 2 nonbinary participants consisted of a total of 274 participants, aged 18-22 who were continuing their undergraduate program at universities in Turkey, who were unmarried, had a current dating relationship or had at least one dating relationship during their lifetime. However, gender discrimination was not observed in the study. Demographic Information Form, The Separation-Individuation Test of Adolescence, Relationship Scales Questionnaire, Romantic Relationship Assessment Inventory and Attitude Toward Dating Violence Attitude Scale were applied to the participants in order to reach inferences about the relationship between the violence experienced in the dating relationship and the separation-individuation processes and attachment styles. Since the research was based on a relational model and causality between the variables was not examined, correlation analysis was used in hypothesis testing. In addition, in order to support the findings, the difference between the attachment and separation-individuation scores of people who stated that they were exposed to dating violence and those who did not, were compared using the T-Test. According to the findings of the study, it was determined that there was a positive relationship between the violence experience in the dating relationship and the disruptions in the separation-individuation process, a positive relationship with the insecure (fearful and dismissive) attachment style and a negative relationship between the secure attachment style. However, a positive and significant relationship was found between the attitude towards dating violence and the secure attachment style. In this context, it was concluded that violence experienced in dating relationships, disruptions in separation-individuation processes and insecure attachment styles are related.