Copyright infringements and indemnity claims
Telif hakkı ihlalleri ve tazminat talepleri
- Tez No: 692761
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Telif hakkı, ihlal, tazminat, yasal işlem, Copyright, infringement, indemnity, legal action
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Özellikle modern çağda önemi artan fikir ve sanat eserleri telif hakları ile korunmaktadır. Fikir ve sanat eserlerinin kapsamlı iç düzenlemeler ve uluslararası sözleşmelerle korunmasının nedeni telif haklarının mutlak hak olarak kabul edilmesidir. Ancak telif hakları ile ilgili düzenlemeler olası çalışma türlerinin çeşitliliğinin hızla artmasına ve süregelen teknolojik değişimlere ayak uyduramamaktadır. Ayrıca, doktriner kaynaklar ve gerekçeli mahkeme kararları açısından telif hakkı literatürü dünya çapında sınırlıdır ve özellikle Türkiye bu konuda geride kalmaktadır. Bu tez aracılığıyla, telif hakları ile ilgili belirsiz ve çok tartışılan konularda çeşitli tartışmalar incelenmekte, tartışılmakta ve örneklendirilmekte ve telif hakkı, eserler, eser sahibi hakları, eser sahibi hakları ihlalleri, tecavüzlere karşı davalar ve tazminat konularında derin bir anlayışa sahip olunması amaçlanmaktadır. Manevi tazminat, maddi tazminat ve üç kat bedel gibi talepler incelenmekte ve bu tazminatların eş zamanlı olarak uygulanması anlatılmaktadır. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yer alan tazminat taleplerinin Türk Borçlar Kanunu'nun genel ilkelerinde belirtilen tazminat talepleriyle çeşitli benzerlikler taşıdığı görülmektedir. Bu nedenle Türk Borçlar Kanunu'nun genel ilkeleri ile Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun daha spesifik ilkeleri karşılaştırılarak tazminat talepleri incelenmekte, tartışılmakta ve analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Intellectual and artistic works are protected by copyrights, which have increased in importance, especially in the modern era. Copyrights are accepted as real rights so that intellectual and artistic works are protected by extensive internal regulations and international agreements. However, the regulations about copyrights cannot keep pace with the rapid increase of the variety of possible work types and ongoing technological changes. Furthermore, the copyright literature in terms of doctrinal sources and justified court decisions is limited worldwide, with Turkey particularly behind in this regard. Through this thesis, various discussions on subjects related to copyrights that are uncertain, and highly debated are examined, discussed, and exemplified, and a profound understanding about copyright, works, author's rights, infringements of author's rights, legal actions against infringements, and indemnity claims are provided. Indemnity claims such as moral indemnity, material indemnity and the concept of three times the amount are analysed, and the simultaneous application of these claims is explained. It can be seen that indemnity claims that are mentioned in the Law on Intellectual and Artistic Works have various similarities to the indemnity claims mentioned in the general principles of the Turkish Code of Obligation. Therefore, via the comparison of the general principles of Turkish Code of Obligation and the more specific ones of Law on Intellectual and Artistic Works, indemnity claims are examined, discussed, and analysed.