Piracy in copyright law: Policies and proposed solutions for prevention
Telif hukukunda korsanı önleme amaçlı politikalar ve çözüm önerileri
- Tez No: 986443
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN ÖZDEN MERHACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Edebi eserler, Fikri mülkiyet hukuku, Literary works, Intellectual property law
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hakları, Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, telif haklarını her geçen gün daha fazla etkisi altına alan telif hakkı korsanlığı ve olası korunma yöntemlerini ele almaktadır. Eser sahibine kendi yaratımı olan ve hususiyetini taşıyan eserlerini koruması ve onlardan yararlanması için bahşedilmiş olan telif hakları yalnızca onun izni ile kullanılabilecektir. Bu hakların ihlali, eser sahibinin onurunu ve saygınlığını zedeleyebileceği gibi, ekonomik gelirlerini de kısıtlayabilecektir. Bu ihlallerin bir görünümü de korsanlıktır. Ancak, korsanla mücadele global bir sorun olmasına rağmen ulusal ya da uluslararası düzenlemelerde yeknesak bir telif hakkı korsanlığı tanımlaması bulunmamaktadır. Her geçen gün yeni teknolojilerin sunduğu imkanlarla gelişen farklı yöntemler ile yeniden canlanan telif hakkı korsanlığı, eser sahiplerinin üretme heveslerine balta vurması nedeni ile yaratıcılık ve kültürel gelişmenin önüne geçmektedir. Ayrıca, eser sahibinin, kültür sektörünün ve devletin akıl almaz ekonomik kayıplara uğramasına da sebep olmaktadır. Bunlar ve açıklanacak tüm zararları sebebi ile telif haklarında korsanın önlenmesi uzun yıllardır global ekonominin gündeminden düşmemektedir. Telif hakkı korsanlığının her yeni görünümüne ayak uyduramayan hukuk sistemleri sebebi ile kayıplar daha da artmakta, ortadaki anlam karışıklıkları sebebi ile insanlar korsana neden olan bir çok eylemlerinin hukuka aykırı olabileceğini dahi algılayamamaktadırlar. Özellikle ülkemiz gibi fikri mülkiyet bilinci yeni yeni yerleşmeye başlayan ülkelerde bu haklar çok daha geri planda tabiri caizse değersiz görüldükleri için, bahsedilen karışıklıklara daha fazla rastlanılmaktadır. Bunun sonucu olarak kanun koyucu gerekli önlemlere ilişkin düzenlemeler yapmış olsa bile bunların uygulanması için samimi bir çaba gösterilmemektedir. Bu ortamda telif hakkı korsanlığı problemine kesin bir çözüm bulunması mümkün görünmemekle birlikte, bu çalışma kapsamında korsanın hiç değilse azaltılabilmesi için alınabilecek çeşitli önlemler ve getirilebilecek düzenlemelere yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
This study examines copyright piracy, which increasingly affects copyright, and possible solutions to prevent it. Copyright is a right granted to the author to protect and benefit from their original and distinctive works, and such works may only be used with the author's permission. Infringement of these rights may not only damage the author's honour and reputation but also restrict their economic benefits. One of these infringements is piracy. However, despite being a global issue, there is no uniform definition of copyright piracy under national or international regulations. With the constant development of new technologies, copyright piracy continues to resurface through new methods every other day, which hampers creativity and cultural development by discouraging authors from producing new works. Moreover, it causes substantial economic losses to authors, the cultural sector, and the state. Due to these and other damages to be discussed, preventing piracy in the field of copyright has remained a priority on the global economic agenda for many years. Legal systems that fail to keep pace with the emerging forms of copyright piracy contribute to increasing losses, and due to the resulting legal ambiguity, individuals often do not even realise that many of their actions may constitute copyright infringement. In countries like ours, where awareness of intellectual property rights is still in its early stages, such rights are often undervalued, leading to more misunderstandings. Consequently, although legislators have introduced relevant legal provisions, there is often a lack of genuine effort in their implementation. While finding a definitive solution to copyright piracy under these circumstances appears unlikely, this study will explore various measures and potential regulatory approaches that may at least contribute to its reduction.